" />
projekcija

Kino Europa domaćin prve Noći europske kinematografije


vrijeme: 04.12.2018.
mjesto: Zagreb, Kino Europa, Varšavska 3

Zagrebačko kino 'Europa' ugostit će u utorak, 4. prosinca, prvo izdanje Noći europske kinematografije besplatnom projekcijom poljskog filma 'Hladni rat' Pawela Pawlikowskog.


Noć europske kinematografije je novi projekt Kreativne Europe – potprograma MEDIA, koji u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas, slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture.
 
Između 3. i 7. prosinca u manifestaciji će sudjelovati 34 odabrana kina u 27 država članica Europske unije, a kino Europa jedino predstavlja Hrvatsku.
 
Film "Hladni rat", smješten u poslijeratnu Europu tijekom politički turbulentnih pedesetih godina, prikazuje romansu pijanista Wiktora i mlade pjevačice Zule koji su "potpuno nespojivi, ali osuđeni jedno na drugo".
 
Nominiran je za pet Europskih filmskih nagrada, a Pawlikowski je proglašen najboljim redateljem na filmskom festivalu u Cannesu.
 
"Posebno smo ponosni što je na filmu radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Dražena Šivaka i Slavka Sobina. Uz Poljsku, Berlin i Pariz dio filmske radnje sniman je u Splitu, a servisni producent bila je zagrebačka Kinorama", ističu iz kina Europa, najavljujući da će se nakon projekcije održati razgovor s gostima.
 
Ulaz na svečanu proslavu Noći europske kinematografije i projekciju filma "Hladni rat" besplatan je uz prethodno preuzimanje ulaznica.
 
Manifestacija se realizira uz financijsku podršku Europske komisije i potprograma MEDIA, u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske. (Hina)

(R.P.B., 26.11.2018)