predstava

Eurokaz / Queer Zagreb: 'Posljednja noć'


vrijeme: 05.12.2018. - 06.12.2018.
mjesto: Zagreb; KUC Travno, Božidara Magovca 17

Eurokaz i Queer Zagreb najavljuju novi projekt, predstavu 'Posljednja noć', u režiji Branka Brezovca, koja će biti premijerno izvedena početkom prosinca. Predstava je nastala u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka, Austrijskim kulturnim forumom i KUC Travno.

Slobodna dramatizacija i adaptacija proznog djela Ratka Cvetnića Kratki izlet, zasigurno jedne od najboljih proza hrvatske književnosti na temu Domovinskog rata, uz korištenje motiva romana suvremenog irskog književnika Johna Boynea Prigovor savjesti i dramaturških osobitosti iz obimom najveće drame u povijesti književnosti Posljednji dani čovječanstva austrijskog književnika Karla Krausa.
 
Boynoev roman, smješten na francusku frontu Prvog svjetskog rata, govori o prijevojima pacifističkih ideja; to je analitički roman vrlo precizne vivisekcije ratnog morala i istovremeno osmatranje apoteoze patriotizma iako se od patriotizma sistematski zazire. Cvetnić, pak, do iste patriotske dijagnoze dolazi kroz povišenu ironiju i smirujući sarkazam. Posljednji dani čovječanstva tvorevina je pak neobične, titanske strukture o raspadu čovječanske logike od početka Prvog svjetskog rata. Krausov je rad zapravo velika zbirka medijskih citata koji osupnjuju namjernim nedostacima poanti te literarnih i dramaturških mehanizama. Otuda i Eurokazova temeljna ideja dramaturške upotrebe Krausova djela koja apsorbora sve njegove metodološke i energetske potencijale pa se tako u projekt Posljednja noć uključuju scenski komentari proznog djela Kratki izlet,  koje krausovski potmulom energijom secira tokove i ishode rata u Hrvatskoj devedesetih, ali i nizove apokaliptičnih citata hrvatske medijske stvarnosti. Cvetnićeva je proza, u našoj javnosti prihvaćena kao najiscrpnije djelo na temu bliske hrvatske društvene povijesti i njezin se spoj s dubokom antiratnom vivisekcijom Karla Krausa nameće kao nešto samorazumljivo, iako ne i kao lako prispodobivo.
 
Izvedbe predstave:

30. studenoga 2018. u 20 h
4. prosinca 2018. u 20 h
5. prosinca 2018. u 20 h / premijera
6. prosinca 2018. u 20:30 h / premijera
 u KUC Travno
 

(R.P.B., 23.11.2018)