" />
predstava, djeca, mladi

Premijera lutkarske predstave 'Mačak u čizmama'


vrijeme: 30.11.2018. 19 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište lutaka, Trg kralja Tomislava 19

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje premijeru predstave Charlesa Perraulta 'Mačak u čizmama', u režiji Lea Katunarića, koja će se održati u petak, 30. siječnja, s početkom u 19 sati.

Premda je pripovijest o mačku pomagaču stara više stotina godina i zabilježena po čitavom svijetu od Sibira do Filipina, upravo je Charles Perrault od nje napravio klasik književnosti za djecu. Kako to već biva, najmlađi mlinarev sin naslijedio je prividno najmanje vrijedan dio očeva imutka - mačka. Premda je mačak u mlinu vrlo koristan za hvatanje miševa koji bi se u protivnom gostili zrnjem, mladić ne zna što bi s njim dok mačak ne - progovori. I tako mladić, htio ne-htio, biva uvučen u svijet poznate bajke, u kojemu će morati pobijediti čudovište, umiliti se kralju i, naravno - osvojiti ruku kraljevne. Priča je to koja ironizira uspon siromašnog mlinareva sina na društvenoj ljestvici, pokazujući kako lukavstvo i fina odjeća znaju biti dovoljni za stjecanje društvenoga ugleda. Taj sloj je, dakako, čitljiv odrasloj publici, dok djeca u priči prepoznaju da se ne trebaju bojati moćnika, pa ni čak ni naizgled nepobjedivih čarobnjaka, jer dosjetljivošću mogu svladati i najveće zapreke.
 
U predstavi glume Marta Bolfan Ugljen, Anđelko Petric, Borna Galinović, Boris Mirković, Mario Mirković, Branko Smiljanić, Mladen Čutura, Adam Skendžić i Janko Popović Volarić. Kreatorica lutaka i kostima je Vesna Balabanić, scenografkinja Dinka Jeričević, skladatelj Mario Mirković, a kreatori rasvjete Dražen Dundović i Igor Matijevac.
 
Prva izvedba u slobodnoj prodaji na rasporedu je u nedjelju 2.11.2018. u 11 sati.

(R.P.B., 23.11.2018)