koncert

Dva koncerta Zagrebačke filharmonije u četvrtak i petak


vrijeme: 22.11.2018. - 23.11.2018.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog

Orkestar Zagrebačke filharmonije najavljuje, u četvrtak i petak 22. i 23. studenoga, dva koncerta pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka i uz solističke nastupe latvijske orguljašice Ivete Apkalne i udaraljkašice Eme Krešić, uz čiju će pratnju u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvoditi djela Richarda Wagnera, Francisa Poulenca i Sergeja Prokofjeva. 

Kako se ističe u najavi, Latvijska orguljašica Iveta Apkalna glazbenica je izvanredne međunarodne reputacije, smatrana jednom od vodećih svjetskih instrumentalistica današnjice.

Nastupala je s nizom vodećih svjetskih orkestara, uključujući Berlinsku filharmoniju, Bavarski radijski simfonijski orkestar, Kraljevski orkestar Concertgebouw  iz Amsterdama, Filharmoniju Los Angelesa i Orkestar Nacionalne akademije Santa Cecilije, a od 2017. drži poziciju titularne orguljašice na orguljama Klais, pri hamburškoj Elbphilharmonie u Njemačkoj.

Surađivala je s renomiranim dirigentima kao što su Claudio Abbado, Mariss Jansons, Marek Janowski, Kent Nagano, Thomas Hengelbrock, Gustavo Dudamel, Sir Antonio Pappano i Andris Nelsons. Tijekom čitave karijere Iveta Apkalna je gradila izvanrednu međunarodnu reputaciju osvajanjem cijenjenih glazbenih nagrada i natjecanja.

Ema Krešić članica je Zagrebačke filharmonije od 1991., a kao istaknuta timpanistica više puta je solistički nastupala s orkestrom.

Na koncertima u četvrtak i petak u sklopu Crvenog i Plavog ciklusa, pod ravnanjem maestra Kitajenka, orkestar će izvoditi djela Richarda Wagnera: Rienzi, uvertira operi, Francisa Poulenca: koncert za orgulje, gudače i timpane u g-molu, te Sergeja Prokofjeva: 5 simfonija u B-duru, op.100. (Hina)
 
www.zgf.hr
www.lisinski.hr

(D.H.F., 22.11.2018)