izložba

Izložba fotografija Vladimira Vučinovića


vrijeme: 26.11.2018. - 31.12.2018.
mjesto: Zagreb, Fotogalerija Dubrava, Dubrava 51 a

U Fotogaleriji Dubrava 26. studenoga u 19 sati otvara se izložba Vladimira Vučinovića pod nazivom 'Djeve sa zagrebačkih pročelja'. Izložba je otvorena do 31. prosinca 2018.
 

Skrivena ljepota zagrebačkih pročelja
 
U vrijeme kada smo svi, htjeli-nehtjeli, zaokupljeni s političkim aferama i vijestima o teškoj ekonomskoj situaciji, stalnim sukobima između velikih sila koje nam svakodnevno kroje sudbinu, teško je neprimijetiti da zbog svih tih briga nismo u stanju usmjeriti naše misli u vedrije i uzvišenije sfere. Pogled nam se često nehotično zadržava na trnovitom putu kojim kročimo, zaboravljajući pritom na ljepote koje su iznad naših glava. U tom duhovnom ništavilu sva su nam osjetila otupjela i vode nas uglavnom u neka tmurna i pesimistična raspoloženja.

Vladimir Vučinović Čarli jedan je od posljednjih utopista koji dosljedno, dugi niz godina, traga za iskonskom ljepotom koja bi ovaj svijet trebala učiniti ugodnijim i ljepšim mjestom za život. Svoju Arkadiju, tj. tematiku, pronašao je na pročeljima historicističkih građevina grada Zagreba koje su izgrađene krajem 19. i početkom 20. stoljeća, hvatajući svojim objektivom djeve iz mitoloških legendi i vjerovanja. Te klasične ljepotice – božice, nimfe, muze, karijatide..., ponekad su nage ili polunage, a katkad su u interakciji s nekim drugim likovima koje uljepašavaju i upotpunjuju pojedini arhitektonski okvir svojim prepoznatljivim položajem tijela, simbolizirajući pritom plodnost i blagostanje. Vučinović tom hladnom materijalu iz kojeg su sazdane, pomoću naglašenog kontrasta svjetla i sjene daje dojam živosti i pokreta. Njihovi pogledi su vrckavi, puni čulnog naboja. Na pojedinim pročeljima odišu monumentalnošću i spokojem, dok drugdje raspaljuju maštu u pojedincu svojim prozirnim draperijama.

Vučinović ne priča samo priču o ljepoti ženskog tijela, već o estetici i duhu vremena koje je polako iščezlo, a i sama crno-bijela fotografska slika pojačava taj dojam. Svi aspekti društva su danas skrenuli u ekstreme, pokušavajući nam na trenutak svojim šokantnim sadržajem preoteti pozornost. Subjekt je postao objekt. Nestalo je one romanse i emocionalne osjetljivosti ljubavnih intriga. Ti klasični ideali kojima autor teži, gdje prevladaju uravnoteženost i harmonija, suprostavljaju se dinamičnom svijetu u neprestanoj mijeni, do srži prožetog materijalizmom.

Za ljepotu je poznati američki, filozof, esejist i pjesnik Ralph Waldo Emerson rekao: Ljepota je odlika tijela, kako je vrlina odlika duše.

Autor ne uzdiže samo ženu na svojoj ljestvici vrijednosti, već i umjetnost kao jednu od najviših ljudskih dostignuća. Ne treba zaboraviti da Vučinović fotografira djela znanih i neznanih kipara-dekoratera koji su u svoje radove utkali svoj prepoznatljivi rukopis temeljen na grčkim i rimskim skulpturama antike. Vučinović tu prelazi granice samog medija fotografije i od cjelokupnog opusa stvara snažan i upečatljiv koncept koji nam na kritičan način progovara o gubitku onih dragocjenih ideala na kojima je europska civilizacija nastala.
 
— Svebor Vidmar

Ulaz na izložbu je slobodan.


 

(D.H.F., 22.11.2018)