izložba

Snježana Vego: Moj Japan


vrijeme: 27.11.2018. - 07.12.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija ULUPUH

Galerija ULUPUH u Zagrebu poziva na otvorenje izložbe Snježane Vego 'Moj Japan', u utorak, 27. studenoga u 19 sati. Autorica ovom izložbom obilježava 40 godina umjetničkog rada. Izložba ostaje otvorena do 7. prosinca o.g. 
 
Riječ je o izložbi inspiriranoj tradicionalnim japanskim odjevnim predmetom – kimonom, kojeg autorica interpretira u formi autorskih kimona od svile i pamuka, oslikanih tehnikama batik i serti.

„U bilo kojem području moga rada konstanta je bila moja potreba da doradim tekstil – obojim, izvedem neku od mogućih tehnika kako bih ga oplemenila i dala mu svoj osobni pečat. U svih 40 godina mog profesionalnog rada u meni je živjelo i udivljenje Japanom. Što sam više otkrivala, veza je postajala jača. Mjera Japana ne samo u estetskim kategorijama izaziva moje divljenje. Za temu ove izložbe odabrala sam kimono (u prijevodu „ono što se nosi“). U Japanu je slikanje na tekstilu (uglavnom na svili) ravnopravno s drugim vidovima umjetnosti. Tako sam i ja za ovu izložbu formu kimona uzela kao prostor-platno za oslikavanje. Njegova čista forma ne postavlja zapreke, jednostavnost otvara široke prostore likovnosti. Daleki Istok – od Butana dalje, poznaje formu kimona koji se razlikuje po obliku rukava, kragne, dužini, motivu, načinu vezanja...Razlikuju se i po namjeni, od rada, sporta... do izuzetnih životnih prilika (vjenčanje i sl). Japan je – kimono.“

— Snježana Vego, iz uvodnog teksta za izložbu

https://www.facebook.com/ULUPUH/(D.H.F., 22.11.2018)

Tagovi: snježana vego