Preskočite na glavni sadržaj

Virtualna izložba Silvie Golja - 'Vizualne varijacije kroz slikarstvo, tekstil i fotografiju'

HDLU Zagreb na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” predstavlja virtualnu izložbu umjetnice Silvie Golja pod nazivom ”Vizualne varijacije kroz slikarstvo, tekstil i fotografiju”. Riječ je o petoj u nizu virtualnih izložbi koje podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
vrijeme: 30.03.2021.

Vizualne varijacije kroz slikarstvo, tekstil i fotografiju Silvie Golja

'Silvia Golja je umjetnica iz Labina mlađe generacije, koja u svom likovnom radu povezuje slikarstvo, tekstil i fotografiju u ‘vizualnim varijacijama’, kroz koje se suprotstavljaju, ali i nadopunjavaju figurativni i apstraktni motivi u eksperimentu sa različitim kombiniranim tehnikama.
Njezin umjetnički izraz blizak je simbolizmu, gdje prikazi ljudskog tijela i lika istovremeno predstavljaju i čovjekove emocije, čežnje, unutarnja duhovna stanja, kao i suptilno ezoterični doživljaj astroloških znakova, pri čemu se svaki znak predstavlja kroz drugačiju pozu ženskog akta, koja naglašava njegovu psihološku dinamiku. Tako nam se proljetni znak Ovna dočarava kroz zaigrano, gipko isprepleteno tijelo i crvenkaste tonove u simbolici vatrenog Marsa, dok se akt koji predstavlja znak Bika pojavljuje u opuštenoj ležećoj pozi, gdje je blijedoružičasta i mekoputa ženska figura uokvirena baršunastim, venerijanskim plavetnilom. Akt u simbolici saturnovog znaka Jarca prikazuje mršava, pogurena leđa i ljubičastu tminu oko lika koja simbolizira meditativnost u samoći, a ženski lik koji predstavlja znak Lava prikazan je kroz čvrste i vretenaste mišiće udova, koji naglašavaju njegovu tjelesnu snagu i dostojanstvo.' (...) - Iz predgovora Krešimire Gojanović

Silvia Golja rođena je 1993. godine u Puli. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli, na smjeru Tekstilni dizajn. 2018. godine završila je diplomski studij na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, sa temom ”Slika u pokretu: ekspresivnost boje, tijela i kretnje”, pod mentorstvom Marijana Pongraca, te stekla akademski naziv magistra likovne pedagogije.
Sudjelovala je na brojnim skupnim žiriranim izložbama, samostalnim i virtualnim izložbama, te međunarodnim i lokalnim projektima. Njeni radovi se nalaze u brojnim domovima u državi i u svijetu, u zbirci MSU Istre, te kao reprodukcije u knjigama ”Ca je ča” i ”Budimo humani”. Njezino područje rada je prvenstveno slikarstvo, zatim ilustracija, konceptualna umjetnost, te fotografija. Radi kao učiteljica Likovne kulture u osnovnoj školi. Članica je HDLU Istre, HDLU Rijeke i HDLU Zagreb. Živi i stvara u Labinu.

Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Virtuialnu izložbu pogledajte na poveznici:
https://likumzg.wordpress.com/digitalna-prilagodba-2021-silvia-golja-vizualne-varijacije-kroz-slikarstvo-tekstil-i-fotografiju/