Preskočite na glavni sadržaj

Artlessov umjetnički generator – besplatne radionice

Artlessov umjetnički generator – besplatne radionice
Studio Artless u sklopu programa 'Artlessov umjetnički generator' kreće s nizom edukativno-kreativnih radionica povezanih s predstavom 'Preokret ili kraj' (2019.) i njezinim teorijskim, sadržajnim i tematskim motivima.

Riječ je o reinterpretaciji predstave 'Ende oder Wende' kazališne grupe Ulješura iz 1983./84. multimedijalnog umjetnika Željka Zorice-Šiša i suradnika (slikarica Mirjana Vukadin, snimatelj Dragan Ruljančić, filmaš Vladimir Petek, izvođač Krunoslav Mavar).

U originalnoj multimedijalnoj kazališnoj predstavi kao izražajni elementi korišteni su ples i pokret, inovativna scenografija, slajdovi, TV, film i bučna glazba. Predstava je nastala metodom skupnog osmišljavanja kazališta (V. Kačić Rogošić, 2017.) na tragu iskustava avangardnog pristupa Kugla glumišta, kontrirajući rigidnom pristupu autoritarnog, hijerarhijskog redateljskog kazališta, dominantnog početkom 80-ih.

U novoj predstavi postojeći scenski predložak je kritički izvrnut i osuvremenjen: zamijenjene su rodne uloge i dominantno muška fabula postavljena je u ženskom ključu – slabo plaćena konobarica suočava se s androgenim partnerom (lutkom i izvođačicom) u društvenom okružju ortačkog kapitalizma.

Ciklus radionica, podijeljenih u šest tematskih blokova, zamišljen je kroz niz predavanja/radionica koje pretpostavljaju aktivno sudjelovanje polaznika i oblikovanje niza zadataka i vježbi u različitim formatima.
 
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Prijave na radionice: https://bit.ly/3ugFJcZ
Facebook event: https://www.facebook.com/events/2854826728123162
https://www.facebook.com/Studio-Artless-626689157384634/?fref=tag