Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Sol' Darije Jelinčić u Galeriji Karas

Zagrebačka Galerija Karas predstavlja umjetničko-istraživački projekt Darije Jelinčić, sociologinje i fotografkinje koja kroz metafore i iskustvene procese propituje ulogu soli u svakodnevnom životu, ritualima i običajima.
vrijeme: 13.04.2021.
mjesto: Zagreb, Galerija Karas
url: https://www.hdlu.hr/2021/04/izlozba-darija-jelincic-sol/

Autorica kroz objektiv svog fotoaparata provodi tradicijske izreke slavenskih krajeva vezane uz sol, namirnicu neophodnu za život koju su kroz povijest nerijetko pratile nadnaravne asocijacije, od ljekovitih do religioznih.

Okosnica izložbe nazvane jednostavno "Sol", koja obuhvaća fotografije, video rad i pripadajuće objekte, poslovice su, prakse i običaji blisko vezani uz sol, terapeutski morski ambijent i tradicija proizvodnje morske soli.

"Umjetnica ostvaruje radove bez suvišne mistifikacije i pretencioznosti, a njezin specifičan umjetnički senzibilitet odjekuje mekoćom, nježnošću i minimalizmom izričaja", ocijenila je Sara Mikelić, autorica predgovora.

Uz pejzažne motive zajedničko radovima je drevna ljudska potreba i nastojanje da izravno manipulira snagama prirode, a time i vlastitom sudbinom, uz pomoć raznih postupaka.

"Upotrijebljena u optimalnim omjerima i uvjetima, sol pročišćava, štiti, održava i hrani, dok njezino pretjerano ili nedovoljno korištenje dovodi do disbalansa koji uništava život u vodi ili na zemlji, pa sol u prenesenom značenju simbolizira potrebu za uspostavom ravnoteže u svakom aspektu života", ustvrdila je Mikelić.

Darija Jelinčić diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a fotografija joj je bila izborni predmet na Studiju dizajna u Zagrebu. Kombinirajući dva interesa ona svoje projekte usmjerava na ljude i njihov odnos prema zajednici i propituje pojmove kao što su psiha, percepcija, ljubav, tehnologija i medicina, očekivanja, folklor, praznovjerje te spokoj.

Izlagala je u Barceloni, Londonu, Kölnu, Aveiru, Zagrebu, Pragu i San Franciscu, radovi su joj je uvršteni u dvije fotografske knjige WPGA te zastupani od umjetničke galerije Fouladi Project u San Franciscu i nalaze se u muzejskim i privatnim kolekcijama u Europi i SAD-u. Živi i radi na relaciji Zagreb – Prag.

Njezina izložba u Galeriji Karas će biti otvorena do 27. travnja. (Hina)