Preskočite na glavni sadržaj

Ministarstvo provodi nova savjetovanja sa zainteresiranom javnošću

Ministarstvo kulture i medija provodi savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Standarde za specijalne, digitalne i narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj. Savjetovanja su otvorena od 14. travnja do 14. svibnja 2021. godine.
vrijeme: 14.04.2021.
url: https://min-kulture.gov.hr/

Standardom za specijalne knjižnice propisuju se uvjeti za osnivanje i obavljanje djelatnosti specijalnih knjižnica te se utvrđuju smjernice za njihov razvoj i unapređenje kvalitete knjižnične djelatnosti.

Standardom za digitalne knjižnice određuju se minimalni uvjeti za izgradnju i razvoj digitalnih knjižnica, digitalnih zbirki i usluga u svim vrstama knjižnica te djelovanje Hrvatske digitalne knjižnice pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Standard utvrđuje stručne kriterije i mjerila za promicanje kvalitete digitalnih knjižnica, zbirki i usluga sukladno odredbama Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Nacionalnog plana digitalizacije kulturne baštine, uvažavajući ciljeve i zadaće digitalnih knjižnica utvrđenih IFLA-inim/UNESCO-ovim Manifestom za digitalne knjižnice. 

Standardom za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj uređuju se minimalni uvjeti za obavljanje djelatnosti narodnih knjižnica te utvrđuju stručni kriteriji i mjerila za promicanje kvalitete knjižnične djelatnosti uvažavajući ciljeve i zadaće narodnih knjižnica koji su utvrđeni UNESCO-ovim Manifestom za narodne knjižnice i IFLA-inim smjernicama za narodne knjižnice.

Poveznice: