Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena zbirka pjesama Enerike Bijač 'Okoliš naš – svagdanji'

Nova zbirka pjesama Enerike Bijač 'Okoliš naš – svagdanji', koja uključuje pedesetak pjesama tematski vezanih na okoliš i vrijeme u kojemu živi suvremeni svijet i u kojemu nitko nije otok za sebe, objavilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK) u svojoj Maloj knjižnici.
vrijeme: 13.04.2021.
url: http://dhk.hr/

Zbirka "Okoliš naš – svagdanji" ispjevana je u tri ciklusa: "Maslini u lice", "O stablo oslonjena" i "Zeleno, zeleno".
 
Okoliš je, ističe autorica, tematski šire shvaćen, ne samo kao stanje u prirodi, nego i kao socijalni i ini odnosi koji uvjetuju današnje stanje Svijeta na našem Planetu.
 
Napominje kako je zbirka nastala gotovo u dahu za vrijeme pandemije koronavirusa pa je upravo ta okolnost bila podloga pjesničkom razmišljanju o rečenom stanju.
 
Ocjenjuje kako je podjela u cikluse više formalne nego tematske naravi, ali već na prvi pogled naslovi ciklusa oslikavaju i podvlače naslov zbirke te unose određenu prohodnost.
 
Kroz sva tri ciklusa kao valovi na vodi provlače se osobni pjesnički doživljaji i promišljanja podignuta na razinu pjesničkog jezika, prepoznatljivog po autoričnim prethodnim zbirkama.
 
Književnica i slikarica Enerika Bijač rođena je 1940. u Zavali kod Opuzena. Objavila je više od dvadeset knjiga, poezije i proze. Imala je četrdesetak samostalnih izložbi slika na svili i ulja na platnu. Utemeljila je Neretvanske pjesničke susrete "Maslini u lice" i Dane Ivana viteza Trnskog. "Galovićevu jesen" utemeljila je 2011. utemeljila kao međunarodni festival književnosti. Pjesme i pojedine zbirke prevedene su joj na nekoliko stranih jezika. (Hina)