konferencija, znanstveni skup

Međunarodna konferencija 'Digitalna povijest umjetnosti – metode, prakse, epistemiologija'


vrijeme: 12.11.2018. - 14.11.2018.
mjesto: Zagreb, SRCE – Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu
organizator: Institut za povijest umjetnosti, Zagreb; Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu

Međunarodna konferencija 'Digitalna povijest umjetnosti – metode, prakse, epistemiologija' (Zagreb, 12.-14.11.2018.) po prvi put će u Hrvatskoj okupiti domaće i inozemne znanstvenike i stručnjake djelatne u području digitalne povijesti umjetnosti – povjesničare umjetnosti i arhitekture, kulturologe, sociologe, dizajnere, informatičare i muzeologe.  

Pedesetak izlagača iz čak četrnaest zemalja – Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Brazila, Rusije i deset europskih zemalja predstavit će svoje recentna istraživanja i istraživačke platforme. Nastupna predavanja na konferenciji održat će vodeći europski stručnjaci u ovome području, Johannes Preiser-Kapeller (Ősterreichische Akademie der Wissenschaften, Beč) i Nuria Rodríguez-Ortega (Departamento de historia del arte, Universidad de Málaga, Malaga).Cilj konferencije je kritički sagledati aktualni trenutak i perspektive budućeg razvoja ove mlade interdisciplinarne znanstvene grane, čije su teorijske osnove i modeli praktične primjene još uvijek u začetku, predstavljajući potencijalno plodno mjesto analize i akademske rasprave. Raspon mogućnosti koje digitalna povijest umjetnosti nudi iznimno je širok, od digitalnog arhiviranja i online pristupa do oblikovanja novih znanstveno-istraživačkih metoda i digitalnih alata, razvijenih u suradnji sa stručnjacima iz područja informacijskih znanosti. Potonje su prije svega prilika za nove, inventivne načine mišljenja povijesti umjetnosti, arhitekture, dizajna i vizualne kulture.

Organizatori konferencije su Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu, SRCE – Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu i DARIAH Hrvatska. Jedan od ciljeva konferencije je i ukazati na značaj i potencijal lokalnih institucija, njihovih pionirskih inicijativa u području digitalne humanistike, ali i na probleme vezane uz tehnološku podršku razvoju digitalne povijesti umjetnosti, na prijeko potrebna ulaganja u digitalnu istraživačku infrastrukturu, servise i izvore podataka (knjižnice, arhive, repozitorije, digitalne muzeje itd.).

Trodnevnu konferenciju zaključit će DARIAH day, na kojem će se predstaviti recentne aktivnosti hrvatskog ogranka te organizacije u europskim okvirima te inicirati osnivanje Radne grupe za digitalnu umjetnost, povijest umjetnosti i tehnologiju, čiji cilj je uže povezivanje umjetnika, povjesničara umjetnosti, dizajnere, IT stručnjake, kao i ostalih stručnjake koji se profesionalno bave digitalnim medijima i komunikacijskim tehnologijama.

Konferencija je realizirana i financirana u sklopu projekta Moderne i suvremene umjetničke mreže, umjetničke grupe i udruženja: Organizacijski i komunikacijski modeli suradničkih umjetničkih praksi 20. i 21. stoljeća Hrvatske zaklade za znanost. Financijsku potporu njezinom održavanju pružilo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Predbilježbe za dolazak  >>>

Online praćenje konferencije:
Program konferencije moći će se pratiti online putem sustava za webinare Srca dostupnog na URL adresi https://connect.srce.hr/artnet/.

Opširnije:
https://www.ipu.hr/article/hr/654/digital-art-history-methods-practices-epistemologies


 

(D.H.F., 08.11.2018)