predstava

Slovenska plesna kompanija EN-KNAP i 'Dark Union' Josefa Nadja u ZPC-u


vrijeme: 14.11.2018.
mjesto: Zagrebački plesni centar

Zagrebački plesni centar (ZPC) ugostit će u srijedu, 14. studenoga, plesnu kompaniju EN-KNAP iz Ljubljane s plesnom predstavom 'Dark Union' čiju koreografiju potpisuje 'čarobnjak pozornice' Josef Nadj. 

 Foto: www.zagrebackiplesnicentar.hr

Kako se ističe u najavi, predstava je proizašla iz rada tog istaknutoga francuskog koreografa na obnovi njegove prve koreografije "Pekinška patka" iz 1987., a na poziv umjetničkog voditelja skupine suvremenog plesa EN-KNAP Iztoka Kovača.

"Za Nadja, kojeg u medijima katkad nazivaju 'čarobnjakom pozornice', obnova tog djela predstavlja svršetak tridesetogodišnjeg ciklusa i početak novog kreativnog razdoblja", stoji u najavi.

Surađujući s plesačima iz izvornog djela izdvojio je jednu temu i stvorio njezinu inačicu koja je poslužila kao temelj nove predstave "Dark Union", u čijem je središtu tragična priča mladog bračnog para koji će doživjeti samo nekoliko kratkih trenutaka sreće prije nego što ih pokosi prolaznost života.

Evocirajući mračno vrijeme puno emocija, predstava postavlja pitanja o prolaznosti i nestalnosti života te uspoređuje dva odnosa: onaj između muškarca i žene i onaj između života i smrti. Osobna priča nadilazi subjektivno i umjetničkom preobrazbom postaje intimna mitologija pretvorena u univerzalno umjetničko djelo.
Ples je prije svega mjesto susreta – tako Josef Nadj definira svoj rad. Stalno u potrazi za novim formama i neumoran u istraživanju najdubljih istina ljudskog roda,

Josef Nadj, rođen 1957. u Kanjiži u Vojvodini, u svojoj je karijeri neumorno stvarao zahtjevne i strastvene koreografije u kojima se smjenjuju ozbiljnost i suosjećanje, nedokučivost i humor. Kolebajući se između stvarnosti i mašte, tradicije i modernosti, Nadj istražuje ono najvažnije - čovjekov odnos sa samim sobom. Od 1995. do 2016., bio je direktor Centre Chorégraphique National d’Orléans. Od 2017. živi u Parizu i radi sa svojom novom kompanijom Atelier 3+1.

EN-KNAP grupa, predvođena svojim osnivačem, međunarodno poznatim koreografom i plesačem Iztokom Kovačem, jedina je stalna kompanija suvremenog plesa u Sloveniji. Od svog osnutka prije deset godina, EnKnapGroup surađivala je s više od 30 slovenskih i inozemnih koreografa i kazališnih redatelja, te stvorila repertoar od 26 cjelovečernjih predstava i jednog plesnog filma. Uz više od 50 nastupa u Sloveniji godišnje, kompanija redovito ide na međunarodne turneje. (Hina)

Opširnije:
http://www.zagrebackiplesnicentar.hr/predstava/dark-union 

(D.H.F., 08.11.2018)

Tagovi: en-knap