Preskočite na glavni sadržaj

Književni petak: Beskrajna rečenica Lászla Krasznahorkaia

Naredna tribina Književnog petka posvećena je mađarskom pisacu Lászlóu Krasznahorkaiu, a održat će se u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici 9. travnja, uz mogućnost praćenja putem interneta od 20 sati.
vrijeme: 09.04.2021.
mjesto: Zagreb, Gradska knjižnica (dolazak uz najavu); online
url: https://www.facebook.com/events/804129386939375/

Beskrajna rečenica Lászla Krasznahorkaia
 
Mađarski pisac László Krasznahorkai jedan je od najcjenjenijih svjetskih proznih pisaca, dobitnik najvažnije američke književne nagrade National Book Award 2019. Iste je godine u Zagrebu na Festivalu europske kratke priče predstavio svoju knjigu „Uvijek za Homerom“ (Kulturtreger, Multimedijalni institut, 2019), napisanu na temelju njegova posjeta Dalmaciji. Njezino prvo izdanje objavljeno je upravo u Hrvatskoj i na hrvatskom jeziku. Prethodnih godina nakladnička kuća OceanMore objavila je Krasznahorkaijeva ključna djela – „Rat i rat“, „Seiobo je bila tamo dolje“, „Sotonski tango“, „Svijet ide dalje“... Duge, beskrajne rečenice bez interpunkcije autora, kojeg nazivaju i „majstorom apokalipse“, izazov su za čitatelje, a osobito za prevoditelje. Po njegovim je romanima znameniti redatelj Béla Tarr snimao filmove. U fokusu ovog Književnog petka upravo  je ovaj veliki mađarski pisac! (S. B.)

O tome kako je bilo surađivati i prijateljevati s Krasznahorkaijem govorit će Petar Milat (Multimedijalni institut), a o iskustvu prevođenja njegovih beskrajno dugih rečenica prevoditeljica s mađarskog Viktorija Šantić. (S. B.)

Urednica i voditeljica Književnog petka: Sanja Baković

Dolazak u Gradsku knjižnicu potrebno je najaviti na: https://bit.ly/3cMIhsF 

Praćenje tribine bit će omogućeno putem interneta na Facebook profilu Književnog petka ili YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba.

Facebook Književnog petka: https://www.facebook.com/knjizevnipetak/
Instagram Književnog petka : https://www.instagram.com/knjizevni.petak/?hl=hr