Preskočite na glavni sadržaj

Mirogoj među 7 najugroženijih europskih lokaliteta

Mirogoj među 7 najugroženijih europskih lokaliteta
Uz spomeničke lokalitete u Austriji, Grčkoj, Italiji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Španjolskoj, multikonfesionalni kompleks groblja Mirogoj uvršten je u program 7 najugroženijih lokaliteta (7 Most Endangered) Europe Nostre i Instituta Europske investicijske banke koji uz podršku Kreativne Europe Europske unije osvješćuje javnost, procjenjuje štete, predlaže daljnje djelovanje te osigurava simboličnu potporu od 10.000 eura.
vrijeme: 08.04.2021.
url: http://7mostendangered.eu/



Odabrani lokaliteti imaju potencijal katalizatora za održiv društveno-gospodarski razvoj te alata za promociju mira i dijaloga unutar njihovih zajednica i šireg područja.

Popis 7 najugroženijih lokaliteta za 2021. godinu objavljen je jutros na mrežnom predstavljanju na kojem su uz  predlagatelje ostalih lokaliteta sudjelovale i naša ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel. Pozivajući se na solidarnost cijele Europe, Gabriel je posebno izdvojila stradanja hrvatskih kulturnih dobara u razornim potresima te obećala daljnju pomoć Europske unije kroz program Obzor u kojem je upravo za kulturnu baštinu izdvojeno 600 milijuna eura.

Uz Snešku Queaedvlieg – Mihailović glavnu tajnicu Europe Nostre koja je moderirala proglašenjem, o važnosti zajedništva europskih partnera u obnovi stradalih kulturnih dobara govorili su i Francisco de Paula Coelho dekan Instituta Europske investicijske banke te izvršni potpredsjednik Europe Nostre Guy Clausse koji je istaknuo kako će se putem široke paneuropske mreže članova i partnera mobilizirat sve moguće izvore i stručnjake.

Zahvalivši Europi Nostri što je prepoznala višeslojni karakter i značenje grobljanskog kompleksa Mirogoj, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako će uvrštenje hrvatskog nacionalnog Panteona na popis najugroženijih u Europi biti dodatni poticaj u obnovi kroz aktiviranje važne stručne te nužne financijske potpore.

Fotografije
| Videozapisi

www.europanostra.org | http://institute.eib.org


Izvor:
https://min-kulture.gov.hr/

The 7 Most Endangered heritage sites in Europe 2021 from Europa Nostra on Vimeo.