izložba

Multimedijalna izložba 'Magister Giotto – Kapela Scrovegni'


vrijeme: 07.11.2018. - 15.01.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija AMZ, Pavla Hatza 6

Izložba "Magister Giotto – Kapela Scrovegni", koja se može razgledati od 7. studenog do 15. siječnja u zagrebačkoj Galeriji AMZ, u duhu najbolje talijanske kinematografije i uz pomoć suvremene tehnologije nudi 'uranjajuće' iskustvo u jedno od najvećih remek-djela zapadne umjetnosti velikog talijanskog majstora Giotta. 

Giotto di Bondone (1267.-1337.) napravio je freske u slavnoj kapeli s članovima svoje radionice između 1303. i 1305., stvorivši djelo koje još danas obilaze posjetitelji iz cijelog svijeta. Kako bi se dio tog iskustva omogućio i ostalima osmišljen je izložbeni projekt koji koristi sugestivne prikaze i originalnu glazbu jazz umjetnika Paola Fresua.

Izložba je konceptualno podijeljena u dva dijela - prvi obrađuje umjetnički i teološki sadržaj freski u teatrološkoj instalaciji, dok drugi kroz kratki film otkriva slikarske tehnike i povijesno razdoblje u kojemu su nastale.

Uz hrvatsku naraciju, za koju je glas posudio glumac Ozren Grabarić, tekst koji otkriva tajanstvena značenja Giottovih freski dostupan je na engleskom i talijanskom jeziku, u interpretaciji proslavljenog glumca Luce Zingarettija.

Kustos izložbe Giuliano Pisani, klasični filolog i povjesničar umjetnosti, kaže da, ako bi trebao opisati Giotta jednom riječju opisao bi ga kao revolucionara.

"Njegova je revolucionarnost u tome što donosi novine u slikarski jezik koji ostaje takav sve do pojave Picassa, a ta se revolucija bez ikakve sumnje dogodila u Kapeli Scrovegni koja je, s obzirom da je dosta njegovih freski izgubljeno, pravo mjesto za proučavanje njegovog djela", rekao je Pisani u utorak na konferenciji za novinare, uoči otvorenja izložbe.Spoj srednjovjekovne umjetnosti i suvremene tehnologije

Izložba je nastala u produkciji talijanske tvrtke Cose Belle d'Italia Media Entertainment, a u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Talijanskog instituta za kulturu.

Direktorica Talijanskog instituta za kulturu Stefania Del Bravo opisala je izložbu kao 'uranjajuću', što je ostvareno spojem tradicionalne srednjovjekovne umjetnosti i suvremene tehnologije. "Giottov rad je toliko moderan da omogućuje takav spoj, otvorio je nove vidike i novine u povijesti umjetnosti, koje su usporedive s današnjom pojavom interneta", napomenula je.

"U slikarstvo je uveo ljudsku dimenziju likova iz kojih izviru snažne emocije, za razliku od statičnih, bizantinskih likova koji su mu prethodili. Giotto možda nije dovoljno poznat hrvatskoj publici, pa se nadam da će ova izložba doprinijeti upoznavanju tog velikog majstora talijanskog slikarstva", dodala je.

Luca Mazzieri, umjetnički ravnatelj i redatelj filma s izložbe, ističe kako korištenje multimedije u predstavljanju talijanske umjetničke baštine nije samo zbog zabave, već i edukacije.

"Za razliku od tradicionalnih izložbi koje puno koštaju i komplicirano ih je organizirati zbog osiguranja i transporta, multimedijalnost sa znanstvenim i povijesnim sadržajem postaje novo kulturno iskustvo koje ne negira autentična djela, već omogućava duboki pogled u njih, ističući one aspekte koji su skriveni i navodeći posjetitelje da odu na autentičnu lokaciju djela", ustvrdio je.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić očekuje da će priču o jednom od velikana renesanse umjetnosti u Zagrebu pogledati i posjetitelji koji će posjetiti grad tijekom Adventa. "Priča s freski o Isusovom životu i blaženoj Djevici Mariji jako se lijepo uklapa u to, svi će moći posvjedočiti što nam suvremena multimedjialna izložba može pokazati o mjestima koje, iako su daleko od Zagreba, svi možemo iskusiti", napomenuo je.

Priča o Kapeli Scrovegni počinje 6. veljače 1300. kada je Enrico Scrovegni, bogati bankar iz Padove, kupio područje na kojemu je nekada stajala antička rimska arena. Na tom mjestu dao je izgraditi raskošnu palaču s pripadajućom kapelom, a tada 35-godišnjeg Giotta angažirao je da ukrasi kapelu koja je trebala služiti kao privatni oratorij i grobni spomenik.

Oslikavajući Kapelu, Giotto je trebao slijediti izuzetno kompleksan ikonografski i teološki program, a u tadašnjoj atmosferi punoj očekivanja koja zrači iz prvog Jubileja u povijesti Katoličke crkve, odnosno Svete godine koju je proglasio papa Bonifacije VIII. u veljači 1300. godine, Kapela na svojim freskama donosi Božju pomirbu s čovječanstvom i ukazuje na put kojim čovjek mora kročiti kako bi se mogao nadati spasenju.

Tvrtka Cose Belle d'Italia Media Entertainment posvećena je velikim izložbenim projektima koji promiču i revitaliziraju kulturnu baštinu Italije na suvremen način, a osim Giotta projekt obuhvaća Canovu i Raffaella. (Hina)

Opširnije:
http://www.amz.hr/ 

(D.H.F., 06.11.2018)

Tagovi: giotto