Preskočite na glavni sadržaj

Nacionalni muzej moderne umjetnosti: zagrebačka Moderna galerija napokon je dobila muzeološku odrednicu koja joj pripada

Svojim bogatim fundusom, antologijskim djelima hrvatske moderne umjetnosti, zagrebačka Moderna galerija oduvijek je bila, no od 1. travnja 2021. je i pravno postala naš Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Vlada RH je na svojoj sjednici donijela odluku o promjeni naziva kako više ne bi dolazilo do nedoumica u pogledu djelatnosti koju ta ustanova obavlja.
vrijeme: 01.04.2021.
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/v

"Moderna galerija mijenjala je svoj pravni status, međutim uvijek je bila nacionalni muzej. Posebno u međunarodnoj poslovnoj komunikaciji postoje nejasnoće kad se kaže galerija što podrazumijeva izložbeni prostor i zato je uz suglasnost Upravnog vijeća i Hrvatskog muzejskog vijeća predložena izmjena naziva ove nacionalne muzejske ustanove", rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
 
Smještena u historicističkoj palači Vranyczany koju je otkupila Banovina Hrvatska, Moderna galerija otvorena je 16. svibnja 1934. godine. Osamostaljenjem Republike Hrvatske Moderna galerija postaje javna ustanova - muzej na državnoj razini, a osnivačka prava preuzima država. Jedna je od najstarijih institucija u području likovnih i vizualnih umjetnosti i jedna od naših krovnih kulturnih ustanova, osnovana s ciljem promicanja nacionalne likovne umjetnosti, a danas posjeduje zbirku od 11.000 umjetnina izuzetne nacionalne vrijednosti.

NACIONALNI MUZEJ MODERNE UMJETNOSTI