Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 21. goEast festivalu

U sklopu 21. izdanja Međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast, tri hrvatska filma prikazat će se u raznim sekcijama. Festival se u hibridnom formatu održava od 20. do 26. travnja 2021.
vrijeme: 20.04.2021.
url: https://www.filmfestival-goeast.de/en/

Dugometražni dokumentarni prvijenac Ivana Ramljaka, O jednoj mladosti, prikazuje se u sklopu glavnog natjecateljskog programa 21. goEasta. Film će akreditiranim gostima festivala biti dostupan putem VOD platforme, dok će ga međunarodni žiri i novinari moći pogledati u kinodvoranama. Osim toga, festival nudi i online razgovore s redateljima čiji su filmovi u konkurenciji, pa će tako posjetitelji moći pogledati i razgovor s Ivanom Ramljakom. 
 
O jednoj mladosti svoju je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem DokuFestu u Prizrenu, na kojem je film osvojio nagradu za najbolji dokumentarac Balkana.Nakon toga film je osvojio i Grand Prix na Danima hrvatskog filma, Grand Prix na francuskom Poitiers Film Festivalu, posebno priznanje na festivalu Slobodna zona u Beogradu te nagradu OBC Transeuropa na 32. Filmskom festivalu u Trstu, a nedavno je ovjenčan i nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji dugometražni dokumentarni film. 
 
Film nastaje u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a producent je Matej Merlić. 
 
Na 21. goEast prikazuje se i VR projekt Veljka i Milivoja Popovića, Dislokacije, koji će konkurirati za nagradu Open Frame (Open Frame Award). Dislokacije su se predstavile u programu Preview prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, a zatim su osvojile nagradu na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi za najbolji VR projekt.
 
Projekt Veljka i Milivoja Popovića napravljen je tehnikom 3D i 2D animacije te motion capture tehnologijom, u suradnji s plesačem Alenom Čelićem i koreografkinjom Nikolinom Dolfić. Dislokacije nastaju u produkciji hrvatskog Prime Render studija te koprodukciji francuske kuće Bagan Films. Producenti su Veljko Popović i Milivoj Popović, a koproducenti Patrick Hernandez i Veronique Siegel. 
 
Uz to, u program namijenjen kratkometražnim filmovima (Anarcho Shorts) uvršten je studentski film autorice Kate Gugić. Cockpera je animirana opera nadahnuta Ezopovom basnom "Dva pijetla i orao", a film je do sada prikazan na preko 40 filmskih festivala širom svijeta, među ostalima na 24. Filmskom festivalu 'Black Nights' u Tallinnu, slovenskoj Animateci, zagrebačkom Animafestu te na festivalima u Hiroshimi, Ottawi i Uppsali. Film je proglašen najboljim studentskim naslovom na Flipbook Film Festivalu, dobio je posebno priznanje žirija na FeKK Ljubljana Short Film Festivalu te nagradu ASIFA-e Hrvatske za najbolji studentski film u 2020. godini.
 
Cockpera nastaje u produkciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, te u koprodukciji Zagreb filma. Producent je Tomislav Buntak, a koproducent Vinko Brešan. Prodajni zastupnik je Bonobostudio. 
 
Cijeli program festivala možete pronaći na ovoj poveznici.
 
Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast broji 92 naslova koje će posjetitelji moći pogledati online. Uz to, festival je organizirao i drive in kino u kojem će se moći pogledati neki od selektiranih filmova, a međunarodni žiri i novinari sve će radove pogledati u kinodvoranama. 
 
goEast se inače odvija u njemačkom Wiesbadenu koji tijekom trajanja festivala postaje najvažniji međunarodni centar za srednjoeuropski i istočnoeuropski film. Festival je posvećen predstavljanju bogatstva i raznolikosti srednjoeuropske i istočnoeuropske kinematografije publici u zapadnoj Europi.
 
Više o festivalu možete saznati na njegovim službenim stranicama
 
Izvor: HAVC