Preskočite na glavni sadržaj

Monsterclass s Daliborom Barićem

Gost Monsterclassa u petak, 2. travnja, je Dalibor Barić, redatelj filma 'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' koji je bio u širem izboru za ovogodišnju nagradu Oscar za najbolji animirani film.
vrijeme: 02.04.2021. 19 h
url: https://kkz.hr/

Filmovi Dalibora Barića dugo su i dobro poznati među revnim pratiteljima domaćeg eksperimentalnog filma, kao što su albumi opskurnih avangardnih muzičara poznati šačici namrgođenih i zagriženih pratitelja. No Barićevo ime preko noći je postalo poznato kad se njegov dugometražni prvijenac 'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' neočekivano našao u širem izboru za ovogodišnju nagradu Oscar za najbolji animirani film.
 
Iznenađenje je tim veće jer Barić ovim filmom nije odlučio prijeći na mainstream poetiku, nego je naprosto nastavio raditi ono što najbolje zna. I Slučajna raskoš tako je začudan kolaž krimi elemenata, znanstvene fantastike, egzistencijalizma, američkih stripovskih vizuala, starih fotografija i uznemirujuće maglovite animacije. Intuitivan, intenzivan i verbalno neobjašnjiv, ovo je jedan od onih filmova koje bismo najradije preporučili svima oko sebe, ali strahujemo da bi nas većina poslala kvragu jer nisu ništa razumjeli.
 
Budući da film nije ušao u uži izbor za Oscara, Dalibor Barić će raskošne crvene tepihe Los Angelesa ipak zamijeniti skoro jednako glamuroznim „Zoom” kanalom Kinokluba Zagreb. Barić će nam u prvom ovogodišnjem Monsterclassu pričati o tome kako koristi razne medije i utjecaje da bi konstruirao svoje neobične radove. Kao autor koji bez formalnog umjetničkog obrazovanja radi sjajne i nimalo školske filmove, razgovor s njim čini se obaveznim dijelom našeg nimalo obaveznog obrazovnog programa „Monsterclass”.
 
„Priča je tu negdje na rubu u sivoj zoni, slika (kolaž, znak, strip, found footage) i zvuk (glas i glazba) u filmovima djeluju kao različiti glazbeni instrumenti u jazz glazbi koji, naizgled nespojivi i atonalni, stvaraju jedinstvenu višeslojnu glazbenu temu”, reći će nam Barić o jednom od svojih filmova. Ako vam zvuči zanimljivo (a zvuči), vidimo se u petak 2. travnja. u 19:00 na Zoom sastanku. Gledat ćemo inserte filmova, a razgovor s autorom vodit će Luka Ostojić. Kliknite, dođite i riješite nam rebus!