Preskočite na glavni sadržaj

Mozart, Strauss: 'Čežnja za vječnošću' / in memoriam Miroslav Homen

Riječki simfonijski orkestar, pod ravnanjem svoga šefa-dirigenta Valentina Egela, izvest će dvije izvedbe simfonijskog koncerta pod nazivom „Mozart, Strauss: Čežnja za vječnošću“ u HNK ivana pl. Zajca u četvrtak i petak, 1. i 2. travnja 2021. s početkom u 19.30 sati.
vrijeme: 01.04.2021.
url: https://hnk-zajc.hr/

Koncert će otvoriti izvedba Prve simfonije Wolfganga Amadeusa Mozarta, a zatvoriti posljednja, njegova Simfonija br.41, poznata kao „Jupiterova simfonija”. U jednom stavku Prve pronalazimo isti notni motiv kao i u središnjem dijelu njegove posljednje 41. simfonije. Šef-dirigent Valentin Egel pita: „Je li Mozart znao da će mu „Jupiterova simfonija” biti posljednja? Je li to čovjek na zalasku života zagledan u djetinjstvo?“ Pa potom zaključuje: „Sagledavajući sve unatrag, Mozart kao da je svoj ciklus simfonija pretvorio u krug – simbol vječnosti“.
Jupiterova simfonija imala je veliki utjecaj na stvaralaštvo Richarda Straussa čija će dva djela publika čuti u središnjem dijelu koncerta. Njegov Koncert za obou i orkestar, jedno od posljednjih skladateljevih djela, s pravom se smatra najljepšim koncertom 20. stoljeća pisanim za taj instrument. Osamdesetogodišnji skladatelj posvetio ga je američkom vojniku Johnu de Lanciju, sjajnom prvom oboistu Pittsburškog orkestra u civilnom životu, s kojim je vodio duge razgovore o glazbi i umjetnosti. Solist na oboi, na skorašnjim koncertima u „Zajcu“,  bit će član Riječkog simfonijskog orkestra Antonio Haller.
Druga Straussova posveta odnosi se na ratom uništena kazališta, što je doživio kao najveću katastrofu u svom životu, bez utjehe, bez nade. In memoriam! zabilježio je Strauss u svojim Metamorfozama uz dio koji jasno podsjeća na Pogrebni marš Beethovenove Treće simfonije, „Eroice”. Straussovo remek-djelo polifonije, Metamorfoze za 23 solo gudača je oproštaj sa svijetom, ali u atmosferi utjehe i katarze. Djela Straussa su „sjaj instrumentacije i harmonije, uvijek poštuju tradiciju, a istovremeno otvaraju nova vrata“, naglašava Valentin Egel.

In memoriam Miroslav Homen
Izvedbe koncerta posvećene su sjećanju na nedavno preminulog maestra Miroslava Homena, višegodišnjeg šefa-dirigenta orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca. Od njega će se na početku prvog koncerta, 1. travnja, prigodnim riječima oprostiti kolege i predstavnici riječkog HNK.
 
https://hnk-zajc.hr/