Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski radio pridružuje se inicijativi otvaranja medijskog prostora skladateljicama

Na Prvom programu HR ekskluzivno emitira adaptaciju serijala Danskoga radija "Žene, glazba i kontrola pristupa", a na Trećem programu donosi sve skladbe okupljene na platformi „Kompilacija skrivenih blaga“ ( „Hidden Treasures Mixtape“ ) kojom EBU promovira djela skladateljica...
vrijeme: 31.03.2021.
mjesto: Hrvatski radio

Prakse zbog kojih još uvijek previše rijetko nailazimo na glazbu skladateljica u fokusu su dvaju projekata koje HRT predstavlja na valovima Hrvatskoga radija...

Međunarodni glazbeni savjet ( International Music Council ) u partnerstvu s radiodifuzijskim kućama iz cijeloga svijeta umjesto odgođenog 67. Međunarodnog Rostruma skladatelja , koji se nije održao u godini 2020. omogućio je jedinstvenu inicijativu otkrića skrivenih skladbi skladateljica.
Izračunali su, naime, da je od ukupnog broja skladatelja (više od 600) na dosadašnjim izdanjima Rostruma bilo tek 47 skladateljica što je vrlo malen postotak. Zanimljivo je da su prije 1990. godine bile tek 4 skladateljice, a prije 1977. godine nije bilo nijednog ženskog imena.
- Tom se inicijativom, putem internetskog predstavljanja koje uključuje i glasanje najšire publike, ali i putem emitiranja i/ili izvedbi u partnerstvu s nacionalnim radijskim postajama, želi upozoriti na neravnotežu u odnosu prema skladateljicama, te pružiti priznanje koje su zaslužile i zaslužuju, ističu organizatori projekta nazvanog „Kompilacija skrivenih blaga“ ( „Hidden Treasures Mixtape“ ).
 
Na Prvom programu HR ekskluzivno emitira adaptaciju serijala Danskoga radija "Žene, glazba i kontrola pristupa", a na Trećem programu HR donosi sve skladbe okupljene na platformi „Kompilacija skrivenih blaga“ ( „Hidden Treasures Mixtape“ ) kojom EBU promovira djela skladateljica.

Inicijativi otvaranja medijskog prostora skladateljicama pridružio se i Hrvatski radio koji tijekom ožujka emitira sve skladbe s „Kompilacije skrivenih blaga“, dakle svih 20 prijedloga sa svih strana svijeta na HR 3 u sklopu ciklusa Izlog sadašnjice - 3. epizoda je na rasporedu u srijedu 31. ožujka u 20 sati, a snimka ciklusa nalazi se u Slušaonici Hrvatskoga radija.

Oda-birano: "Žene, glazba i kontrola pristupa"
Položajem skladateljica na glazbenoj sceni bavi se i serijal „Oda-birano“ koji emitiramo utorkom od 18,15 sati na HR1.

Opširnije:
https://magazin.hrt.hr/


https://radio.hrt.hr/