Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena Dječja kuća u Rijeci – središte kulturnog i umjetničkog obrazovanja

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u petak na svečanosti otvorenja Dječje kuće u Ciglenoj zgradi bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, sastavnom dijelu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
vrijeme: 26.03.2021.
mjesto: Rijeka
url: https://djecjakuca.hr/

U riječkom kvartu kulture Ciglena je zgrada pretvorena u jedinstveni objekt namijenjen kulturnoj i umjetničkoj  edukaciji najmlađih što Ministarstvo kroz svoje programske djelatnosti već dugi niz godina podupire, posebno vodeći računa o razvoju kreativnog obrazovanja, od tradicijskih formi do interdisciplinarnih praksi.
 
Ministrica je stoga ovom prigodom podsjetila na neke od glavnih programa Ministarstva, poput „Ruksaka (punog) kulture“ koji već osmu godinu donosi umjetničke i kulturne programe i radionice u najudaljenije krajeve Hrvatske, a odnedavno gostuje na Banovini, te na projekte koji su namijenjeni razvoju kulture čitanja, u Godini čitanja, koju je proglasila Vlada Republike Hrvatske.
 
Na svečanosti otvorenja Dječje kuće, uz ministricu su sudjelovali i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica društva Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, pročelnik odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i arhitekt Saša Randić.
 
Sve programe, radionice i aktivnosti u koje se djeca mogu uključiti, osmišljavaju i provode zajednički četiri gradske kulturne ustanove Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti te udruge i nezavisne organizacije. Arhitektonski rekonstrukcija Ciglene zgrade - nastanak Dječje kuće je izveden prema projektu arhitekta Saše Randića. Ciglena zgrada se nalazi između T- građevine (buduće Gradske knjižnice Rijeka) i H – građevine (Muzeja moderne i suvremene umjetnosti) kompleksa “Benčić”, a na razini prvog i trećeg kata mostovima je fizički povezana sa zgradom MMSU-a.