Preskočite na glavni sadržaj

Predstava 'Amfitrion' premijerno u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića

Premijera predstave 'Amfitrion', prema tekstu J. B. P. Molierea u adaptaciji Ivane Vuković i u režiji Helene Petković, održana je u petak navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića. Riječ je o drugom ovosezonskom premijernom dramskom naslovu te teatarske kuće, koje je napravljena u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Šibeniku.
vrijeme: 26.03.2021.
mjesto: Dubrovnik
url: https://kmd.hr/

Jedini Moliereov mitološki komad „Amfitrion“ tematizira sudbinu istoimenog lika iz grčke mitologije, Kreontovog suvremenika i sugrađanina te Heraklovog očuha. Radnja se odvija nakon što se Amfitrion vraća iz rata u kojem je išao osvetiti Alkmeninu braću, što je bio Alkmenin uvjet za brak s njim. U toj osveti pomagao mu je i sam Zeus odnosno Jupiter. Međutim, dok je Amfitrion u osvetničkom pohodu, Jupiter je u ljubavnom pohodu na Alkmenu, prerušen u lik Amfitriona. Amfitrion i Alkmena tako postaju još jedne žrtve Jupiterove seksualne nezasitnosti koja u komičnom ključu skoro dovodi do raspada njihovog braka.
 
Redateljica Helena Petković istaknula je prilikom premijere kako nije riječ tek o pukoj adaptaciji jer su dodani elementi suvremenog konteksta.
 
„U središtu teksta je problem obračuna s identitetima, a Moliere ga je napisao kako bi se narugao Luju XIV., koji održavao raznorazne odnose sa svojim ljubavnicama. Potencirali smo humoristične elemente u nekim trenucima i do besmisla. Hvala ansamblu što je s entuzijazmom odgovorio na moje složene zahtjeve“, rekla je Petković.
 
Dodala je kako se Moliere, kad u paraleli Amfitrion mijenja ulogu s Jupiterom, ruga s rečenicom 'što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu'.
 
„U suvremenom svijetu problem identiteta je izrazito složen pa su nam bili potrebni novi postupci kako bismo odgovorili na zahtjev suvremene publike. I virtualni identiteti te potreba da igramo socijalne uloge uzele su maha“, izjavila je Petković.
 
Dramaturginja Ivana Vuković rekla je kako je u adaptaciji poseban zadatak bio istaknuti ženske likove, koji više nisu samo pasivni promatrači nesvjesni zabune, već postaju aktivni likovi koji dovode do razrješenja.
 
„One realiziraju malu osvetu tim muškarcima koji su se odlučili poigrati i zanijeti svojim identitetima“, istaknule je Vuković.
 
Dodala je kako je prostor nedosljednosti bogova grčke i rimske mitologije poslužio kao odlično dramaturško opravdanje za nizanje motiva koji pripadaju svim razdobljima, pa i današnjici.
 
Glumica Franka Klarić rekla je kako su se dva kazališta odlično uskladila u sastavu ansambla za predstavu. „Hvala autorskom timu na zajedničkoj igri i zanimljivom procesu, meni nešto drukčijem od svega što sam radila u zadnje vrijeme“, izjavila je Klarić.
 
Glumačku podjelu čine Hrvoje Sebastijan, Bojan Beribaka, Pavle Vrkljan, Branimir Vidić, Franka Klarić, Ana Perković i Srđana Šimunović, a autorski tim predstave čine Helena Petković (redateljica), Ivana Vuković (dramaturginja), Irena Kraljić (scenografkinja), Sara Lovrić Caparin (kostimografkinja), Matea Bilosnić (koreografkinja i scenski pokret), Vesna Kolarec (oblikovateljica svjetla) i  Damir Šimunović (skladatelj).
 
Reprizne izvedbe zakazane su za 27. ožujka te 16. i 17. travnja, dok će predstava šibensku premijeru doživjeti 9. travnja. (Hina)