Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena monografija o kultnom riječkom časopisu 'Val'

U Gradskoj vijećnici Rijeke u petak je predstavljena monografija 'Kad je život bio novi val' autora Edija Jurkovića, o kultnom riječkom omladinskom magazinu 'Val', koji je izlazio od 1975. do 1990. godine. Monografiju na gotovo 400 stranica, u grafičkom oblikovanju Ivice Oreba, objavila je Naklada Val iz Rijeke.
vrijeme: 26.03.2021.
mjesto: Rijeka
url: https://www.naklada-val.hr/

Direktor Naklade Val Dragan Ogurlić ustvrdio je da je "Val" pisao alternativnu povijest Rijeke i mnoge pratio kroz formativne godine. Ovo je neprolazni dokument vremena, ukoričena vremenska kapsula u kojoj se osjeća ugodno, jer je takvo bilo vrijeme", rekao je Ogurlić. Naglasio je da je monografija nastajala šest godina, s prekidima.
 
Edi Jurković ustvrdio je da se kroz brojeve "Vala" može iščitati mnogo o tadašnjem vremenu i društvu. Val je bio jedini medij tog doba u Rijeci koji je mogao otvarati prostor mladima i njihovom kulturnom stvaralaštvu, rekao je.
 
Jurković je naveo da je časopis u prvom razdoblju bio ozbiljno glasilo izdavača, saveza socijalističke omladine, kojem je bio smisao da izvješćuje mlade o idejama samoupravljanja i tekovinama revolucije. No, istaknuo je, u drugom dijelu pisalo se o filmu i glazbi, upućivalo čitatelje na kvalitetne ploče, grupe, kazališne predstave. "Val" je prvi u tadašnjoj državi pisao o punku, još 1977. godine a potom snažno podržavao novu riječku rock scenu, na kojoj su grupe kroz tekstove donosile kritiku društva, naveo je Jurković.
 
Zasluga časopisa je i poticanje književnog stvaralaštva, s književnim časopisom "Rival" i njegovih pedesetak brojeva kao rezultatom te pripadajućom bibliotekom. "Val" se među prvima zanimao za ekološke teme, a jedan od plodova je prvi band-aid RiVal s pjesmom "Učinimo nešto", i danas rado slušanom, naglasio je autor monografije.
 
Naveo je da je kroz časopis prošlo više od 1000 autora, a mnogi od suradnika i urednika su danas na odgovornim pozicijama u novinstvu ili drugim područjima.
 
Riječki gradonačelnik kazao je da je ovo još jedna knjiga o riječkom identitetu. Odlika ovoga grada je da smo u mnogim stvarima prvi, ali se ne hvalimo dovoljno o tome, ustvrdio je. "Tako je i ova knjiga nastala kao rezultat inata. Potaknuo sam prije dvije godine intenziviranje rada na ovoj monografiji, nakon što je izašla knjiga o "Poletu", svjestan da smo i mi u Rijeci imali slično vrijedan časopis, ali još i čitaniji", naglasio je.  "Val je ono nešto čime s obično opisuje Rijeka - drugačije i urbano", zaključio je Obersnel.
 
Na predstavljanju je rečeno da se skupina nekadašnjih valovaca okupila i priprema se objaviti 289. broj "Vala". (Hina)