Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Lebbeusa Woodsa u Oris Kući arhitekture

Izložba istaknutog američkog arhitekta Lebbeusa Woodsa "Zagreb Free Zone Revisited" bit će od srijede, 31. ožujka, postavljena u Oris Kući arhitekture, a riječ je o jednome od najznačajnijih projekata iz njegova opusa.
vrijeme: 31.03.2021.
url: http://www.oris.hr/hr/oris-plus/izlozba--lebbeus-woods--zagreb-free-zone-revisited,3034.html

Projekt je prvi put javno predstavljen 1991. u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt u suorganizaciji Društva arhitekata Zagreba, a aktualna izložba ponovno prikazuje originalni materijal izložen prije trideset godina, dok popratna monografija donosi autorove tekstove, bilježnice, crteže i makete, kao i izvedbenu dokumentaciju za nerealiziranu Freespace strukturu u Zagrebu.

Lebbeus Woods (Lansing, Michigan,1940.- New York, 2012.) bio je od te izložbe u MUO često prisutan na ovdašnjim prostorima projektima i publikacijama potaknutima političkim događanjima u bivšoj Jugoslaviji.

U razgovoru za časopis Oris svojedobno je ustvrdio da ponekad misli da su ono što su radili u Zagrebu 1991. godine, vjerovali da arhitektura može proizvesti promjenu, revoluciju – bilo sanjarenje, iako smatra da je određena doza naivnosti nužna za radikalne projekte, pa i za vjeru da arhitektura može utjecati na političku krizu.

U Zagreb je bio pozvan da predstavi svoj rad, ali nije želio pokazati stare projekte koji se nisu ticali suvremenog političkog trenutka i tako je nastala “Slobodna zona Zagreb,” projekt na kojem sam surađivao s Leom Modrčinom.

Na izložbu je bilo uvršteno i nekoliko eksperimentalnih grafičkih radova američkih arhitekata Kena Kaplana i Teda Kruegera, čiji je ciklus “Komarci” provokativno i duhovito vezivao arhitekturu i politiku, te je održao predavanja u Zagrebu i Ljubljani.

"Bilo je to vrijeme nade i nemira. Vladimir Maleković, direktor Muzeja za umjetnost i obrt, tada je želio da jedna od struktura “slobodne zone” bude izgrađena u vrtu Muzeja. Načinio sam crteže, napravljen je i model, no događaji su krenuli drugim smjerom", rekao je.

Organizatori izložbe su Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Oris Kuća arhitekture i Ostavština Lebbeusa Woodsa, a partner Muzej za umjetnost i obrt.

Izložba ostaje otvorena do 24. travnja, dok će se njezino online predstavljanje održati 13. travnja u 18 sati na Youtube kanalu Oris Kuće arhitekture. (Hina)