Preskočite na glavni sadržaj

Program filmova u sjećanje na Miru Furlan

U petak, 26. ožujka, zagrebačko kino 'Tuškanac', u suradnji s Hrvatskom kinotekom, započinje program filmova u sjećanje na Miru Furlan. Program otvara ekranizacija romana Dubravke Ugrešić 'U raljama života' (Rajko Grlić, 1984), koja se pokazala kao hit među kritikom i publikom.
vrijeme: 26.03.2021.
mjesto: Zagreb
url: http://kinotuskanac.hr/

Mira Furlan virtuozno je odglumila Šteficinu ekstrovertnu prijateljicu, a film je u Puli osvojio Zlatne arene za režiju i glazbu. Uoči projekcije, uvodnu riječ održat će filmski arhivist Juraj Kukoč.
 
Kino Tuškanac u petak prikazuje i Lepotu poroka (1986), najpopularniji film crnogorskog autora Živka Nikolića. Uloga mlade brđanke koja prelazi put od potpune ograničenosti konzervativnom domaćom tradicijom do radosne erotske i duhovne emancipacije u srazu s predstavnicima strane kulture, jedan je od vrhunaca filmske karijere Mire Furlan i jedan od njezinih najhrabrijih nastupa, za koji je zasluženo u Puli nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu.
 
U subotu je na programu Turneja (Goran Marković, 2008), vrlo angažiran film koji igra na kartu alegorije provučene kroz komedijske filtere. Naišao je na jako dobar prijem publike i međunarodnih festivala – svjetsku premijeru imao je na festivalu u Montrealu, gdje je dobio nagradu za režiju i FIPRESCI, a najjači adut filma je zvjezdana glumačka ekipa koju čine Mira Furlan, Dragan Nikolić, Voja Brajović, Bogdan Diklić, Sergej Trifunović i dr.
 
Iste večeri je i Kiklop (1982), ekranizacija romana Ranka Marinkovića čiji je esejistički i intelektualistički književni stil redatelj Antun Vrdoljak uspješno vizualizirao, ističući humorne i groteskne elemente predloška, a uz pomoć vrhunskog Tomislava Pintera u filmu je upečatljivo predočio kaotičnu i dekadentnu atmosferu zagrebačkog boemskog miljea pred Drugi svjetski rat. Mira Furlan je za ostvarenu sporednu ulogu u filmu u Puli nagrađena Zlatnom arenom.
 
Nedjelja donosi Braću po materi (1988), ostvarenje kontroverzne tematike i epske protežnosti na kojem je redatelj Zdravko Šotra okupio pregršt velikih jugoslavenskih glumačkih zvijezda, uključujući i Miru Furlan. Ona je uobičajenom uvjerljivošću utjelovila seljanku Vranku koja je bila u braku s dvojicom pripadnika dijametralno oprečnih i suprotstavljenih pokreta – ustaša i partizana, što je rezultiralo potpuno različitim životnim sudbinama njezinih sinova.
 
Publika će u nedjelju moći pogledati i Horvatov izbor (1985), prvu filmsku ekranizaciju nekog Krležinog djela, drame Vučjak iz koje je godinu kasnije proizašla glasovita TV serija Putovanje u Vučjak. Film je suvereno režirao Eduard Galić, a bio je hvaljen posebice zbog svojih glumačkih interpretacija. Izrazitu popularnost stekla je upravo Mira Furlan erotiziranom ulogom ljubavnice Eve.
 
Program završava u ponedjeljak kada je na programu film Srđana Karanovića Za sada bez dobrog naslova (1988), koncipiran kao spoj drame s tragičnim elementima i crne komedije, a komplementarna žanrovskoj hibridnosti jest i struktura koja kombinira različite vrste filmskih odnosno video zapisa i rodova, dajući cjelini jak metatekstualni pečat. Glavne uloge odigrali su Mira Furlan i Meto Jovanovski, a riječ je o postmodernističkoj poetici par excellence.
 
Zadnji film na programu bit će Za sreću je potrebno troje (1985), nova scenarstička suradnja redatelja Rajka Grlića s književnicom Dubravkom Ugrešić, ponovno s temom zamršenih ljubavnih peripetija. Tipično grlićevski, iza ljubavnih priči krije se i društveni i/ili politički sloj filma, a ovaj put to su klasne razlike koje su sve više zahvaćale jugoslavensko društvo. Glavne uloge tumače Mira Furlan, Miki Manojlović i Bogdan Diklić.
 
Ulaz na filmove U raljama života, Kiklop, Horvatov izbor i Za sreću je potrebno troje je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni (25 kn).