Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Kristine Rismondo: 'Totemi'

HULU- Split u partnerstvu s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata nastavlja s programom suvremene umjetnosti u izložbenom prostoru Loggia. Druga u nizu ovogodišnjih izložbi je projekt ''Totemi'' zagrebačke umjetnice Kristine Rismondo. Kustos izložbe je Vladimir Rismondo.
vrijeme: 29.03.2021.
mjesto: Loggia, Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split
url: http://www.hulu-split.hr/

''Kristinina rana naslućivanja onoga što će se kasnije nazvati «Totemima» odvijala su se još prije petnaestak godina u domeni crteža. Radilo se tu o stvaranju kreatura poput, recimo, Minotaura, proizašlim iz prilagodbe antičkog i srednjovjekovnog imaginarija, te propuštenim kroz Kristinin specifični crtački nerv. Ta su se nacrtana bića iz generacije u generaciju vlastitog likovnog postojanja preobražavala, međusobno spajala i razdvajala, te u najvećem broju slučajeva bivala antropomorfizirana. Dostigavši određeni stupanj razvoja prešla su najprije u grafički medij, konkretnije linorez, a potom – što je posebno zanimljivo – u slikarstvo. Kristina je, naime, iskoristila grafičke matrice u seriji slika koje su prije točno dvije godine bile predstavljene u zagrebačkoj galeriji «Idealni grad», i to pod naslovom «Kaotični snovi».
(…) «Totemi» zapravo predstavljaju sljedeći korak evolucije bića iz specfične Kristinine osobne mitologije; istu proceduru grafičkog otiskivanja matrica – ali bez naknadnih slikarskih intervencija – autorica je primijenila na vertikalne šivane objekte koji su u proces uveli treću prostornu dimenziju.''

Zbog epidemiološke situacije službeno otvorenje neće se održati, a galerija će biti otvorena za javnost od ponedjeljka 29. ožujka u 19.00 sati.  Ulaz je slobodan.