Preskočite na glavni sadržaj

U potresu u prosincu 2020. oštećena župna crkva u Klanjcu

Premda nije pretrpjela veću štetu u potresu 22. ožujka, na župnoj crkvi u Klanjcu potres 29. prosinca 2020. godine znatno je oštetio župnu crkvu, izvijestio je u srijedu Tiskovni ured zagrebačke nadbiskupije.
vrijeme: 24.03.2021.
mjesto: Arhiv Tošo Dabac/Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
url: http://www.msu.hr

Oštećene su, kako se navodi, zidane konstrukcije u stropu crkve - nadvoji, lukovi i svodovi te zidovi zvonika.

Došlo je do znatnih pomaka zvonika, uslijed čega je nastala vertikalna pukotina na spoju zida istočnog pročelja i zvonika.

Na samom zvoniku oštećenja su vidljiva u gornjem dijelu, a najveća oštećenja na zidovima zvonika vidljiva su u zoni prozora gornje dvije etaže te na malim zabatnim završecima zidova.
Znatnije pukotine vidljive su na sjevernoj i južnoj strani, na istočnoj manje, dok zapadna nije dostupna vizualnom pregledu.

U unutrašnjosti zvonika pukotine se javljaju na gornjim etažama, u nadvojima prozora te u vrhu zidanog dijela zvonika na zabatnim završecima.

Oštećen je strop crkve najbliži zvoniku - svod iznad pjevališta te južno ulazno pročelje. Slična oštećenja dogodila su se i iza oltara na suprotnom kraju crkve.

Veća uzdužna pukotina vidljiva je na trijumfalnom luku.

Znatnija puknuća dogodila su se na lukovima koji dijele istočnu i zapadnu kapelu od crkvenog broda, a najveće oštećenje vidljivo je u svodu i na sjevernom pročelju istočne kapele.

Na samostanu su također vidljiva oštećenja, najviše na istočnom kraju sjevernog i južnog krila (prema crkvi) na kojima konstruktivna sanacija započeta 1980-ih nije provedena, podsjeća Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Kapela sv. Filipa i Jakova u Letovčanu Novodvorskom pretrpjela je strukturna oštećenja na spoju zvonika i crkve. (Hina)