Preskočite na glavni sadržaj

RESHAPE: Reflect, Share, Practice, Experiment

Na velikom europskom projektu RESHAPE Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade je sudjelovao kao jedan od 19 partnera od jeseni 2018. godine. Usprkos obustavi mobilnosti u posljednjih godinu dana, aktivnosti su uspjeli održati djelomično online te na taj način ispuniti cilj projekta: istražiti i razviti inovativne prototipove za organizacijske modele kulturnih i umjetničkih institucija i kolektiva.
vrijeme: 22.03.2021.
url: https://reshape.network/

RESHAPE je otvoren i uključiv eksperimentalni proces tijekom kojeg su akteri iz polja umjetnosti i kulture s područja Euro-Mediterana unapređivali svoje inovativne prakse na dobrobit šire umjetničke i kulturne zajednice te transformacije cjelokupnog umjetničkog ekosistema. U 18 mjeseci četrdeset okupljenih umjetnika i radnika u kulturi odabranih na javnom pozivu – Reshapera – radilo je na osmišljavanju strategija, alata i instrumenata na pet gorućih kulturno-društvenih i umjetničkih tema i izazova. Rezultat tog procesa je devet prototipova, prijedloga koji pozivaju na transformaciju umjetničkog i kulturnog polja prema pravednijima i održivijim načinima rada i organiziranja. Temelji njihova funkcioniranja su pravednost, solidarnost i održivost te utjecaj umjetnosti na društvo. Prijedlozi dolaze u različitim formatima – igri, zbirci rituala, virtualnoj kući, odjelu koji mijenja svoje oblike, seriji pitanja, novom modelu oporezivanja, alternativnoj platformi za održivost umjetničkih rezidencija, pozivu na djelovanje te mnogim drugima. Svi ovi prijedlozi doprinose pozitivnoj promjeni u polju umjetnosti i kulture te njihovog odnosa prema društvu.
 
U sklopu projekta objavljen je priručnik “RESHAPE: A Workbook to Reimagine the Art World“. U uvodnom tekstu koordinatorica projekta Milica Ilić opisuje razloge zbog kojih je RESHAPE pokrenut i kako je projekt tekao. Joris Janssens objašnjava proces stvaranja strukturnih promjena unutar samog projekta, a i šire. Novinarka Lina Attalah intervjuirala je šest facilitatora koji su pratili različite grupe umjetnika i kulturnih radnika kroz proces oblikovanja prototipova.

Poseban dio priručnika čine takozvani Zeitgeist tekstovi koje su selektirali članovi RESHAPE zajednice, a sastoji se od novih, prerađenih ili postojećih tekstova. Tekstovi su svojevrstan vodič kroz društveno-političku, kulturno-umjetničku i emotivnu klimu vremena u kojem živimo i okupljaju ideje koje su poslužile kao inspiracija za razvoj pojedinih RESHAPE prototipova. Autori tekstova, među kojima su umjetnici, znanstvenici i kritičari, analiziraju i kontekstualiziraju izazove u polju umjetnosti i kulture danas te skiciraju koncepte za promjene.

Online verzija publikacije dostupna je na stranici projekta, a papirnata će biti dostupna početkom travnja ove godine. Publikaciju je dizajnirao Pogonov stalni suradnik, grafički dizajner Dejan Dragosavac Ruta. Na četiristotinjak stranica uključen je dio iscrpnog sadržaja koji je projekt obuhvatio, a koji se u cijelosti može pronaći također na stranici projekta.
 
Tijekom proljeća 2021. projektni partneri predstavit će rezultate čitavog projekta u različitim formama. Očekuju nas predstavljanje publikacije, nastupi na konferencijama, radionice s radnicima u kulturi i umjetnicima, igranje igara razvijenih tijekom projekta – čitava lepeza edukativnih, izazovnih i interaktivnih alata koji kolektivima i institucijama nude mogućnosti reorganizacije i drugačijeg promišljanja upravljanja i stvaranja.
 
RESHAPE vas poziva da prilagođavate, primjenjujete i nadograđujete prototipove u svojim svakodnevnim umjetničkim, radnim i organizacijskim praksama, kako na području koje je projekt obuhvatio (Europa i južni Mediteran), tako i u čitavom svijetu, ne bi li zajedno s Reshaperima i projektinim partnerima doprinijeli fundamentalnim promjenama u polju umjetnosti i kulture, a time i u društvu. Prije svega uronite u ogroman materijal objavljen na stranici reshape.network i započnite svoju putanju preoblikovanja polja umjetnosti i kulture, a potom nas pratite na Pogonovoj Facebook i web stranici te nam se pridružite na budućim aktivnostima posredstvom kojih ćemo zajedno promijeniti kulturno-umjetnički ekosistem u kojem djelujemo!
 
RESHAPE je sufinanciran sredstvima Europske Unije kroz program Kreativna Europa te sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.