Preskočite na glavni sadržaj

Evakuirana i spašena Zbirka krapinskog diluvija

Najvrjednija zbirka Hrvatskog prirodoslovnog muzeja - Zbirka krapinskog diluvija preseljena je u novouređenu muzejsku čuvaonicu na Novom Petruševcu, a nakon što je zgrada Muzeja teško oštećena u potresima, priopćio je u petak Hrvatski prirodoslovni muzej (HPM).
vrijeme: 19.03.2021.
url: http://www.hpm.hr/
 
Tamo će biti, kako navodi HPM, smještena u posebnu prostoriju u skladu s najmodernijim muzejskim standardima koji jamče sigurnost te stabilne i kontrolirane uvjete pohrane čak i najosjetljivijoj građi.
Ravnateljica Muzeja Tatjana Vlahović ističe kako je problem adekvatnoga smještaja muzejskih zbirki izazov za sve muzeje, a posebno hrvatske, koji su zbog nedostatka adekvatnog prostora prisiljeni uvelike improvizirati sa smještajem kako bi osigurali tek elementarne uvjete.
Stoga smo, ističe, ponosni da je ova naša Zbirka pohranjena u novu po svjetskim standardima opremljenu i ujedno najveću specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Republici Hrvatskoj.
Preseljenje građe dio je projekta rekonstrukcije i obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja za koji je krajem prošle godine sklopljen ugovor vrijedan više od 69 milijuna kuna što ga čini trenutno najvećim projektom u kulturi u Hrvatskoj - veći prostori, suvremena oprema, akreditirani laboratoriji, suvenirnica i muzejski caffe samo su neki od brojnih sadržaja novog prirodoslovnog muzeja.
Palača Amadeo na Gornjem Gradu u kojoj je smješten Hrvatski prirodoslovni muzej teško je oštećena u lanjskim potresima pa su uvjeti čuvanja postali neadekvatni za pohranu iznimno vrijedne i bogate prirodoslovne i kulturne baštine.
U tijeku je završna faza evakuacije građe na novu lokaciju dok zgrada kreće u rekonstrukciju financiranu sredstvima Europske unije i Grada Zagreba. (Hina)