Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarni film 'Novi val - 40 godina nakon' premijerno u Beogradu

Dokumentarni film 'Novi val - 40 godina nakon', koji prati priču oko četiri novovalna albuma koji su otvorili vrata za glazbu popularnu i među današnjim generacijama, imat će u travnju svjetsku festivalsku premijeru na Martovskom festivalu u beogradskom Domu omladine.
vrijeme: 19.04.2021.
mjesto: Zagreb; Histrionski dom
url: http://www.histrion.hr/

Film autora i scenarista Nikole Kneževića, koji uz Olgu Kepčiju potpisuje i režiju, osmišljen je oko albuma "Paket aranžman", "Bistriji ili tuplji čovek biva kad..." Šarlo Akrobate, te "Električni orgazam" i "Haustor".
 
Osim što podsjeća na vrijeme nastanka punka kao preteče novog vala, film obuhvaća i razdoblje samog djelovanja novog vala, bendove i glazbenike koji su tada djelovali te govori o fenomenu da se i danas s jednakim žarom govori o tom možda i najvažnijem glazbenom pokretu u bivšoj državi.
 
Sniman je većinom u Zagrebu i Beogradu, uz svjedočanstva nekih od glavnih aktera novog vala, kao što su Srđan Gojković iz Električnog orgazma, Srđan Sacher i Darko Rundek iz Haustora, Zdenko Kolar iz VIS Idola, Juraj Novoselić i Max Juričić iz grupe Film, te producenata, glazbenih kritičara i novinara, dizajnera i fotografa.
 
Nastao u produkciji CMC televizije i u suradnji s izdavačkom kućom Croatia Records, film je u siječnju premijerno prikazan u dva dijela na CMC televiziji, a sada se predstavlja na tradicionalnom Martovskom festivalu čije je 67. i 68. izdanje zbog pandemije pomaknuto s ožujka na travanj.
 
Taj Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma održat će se od 19. do 25. travnja u dvostrukom izdanju, s obzirom na to da je prošle godine morao biti otkazan. (Hina)