Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Judith Scott kao poticaj - tekstilne forme'

Od 18. ožujka do 6. travnja 2021. u Galeriji TTF održava se izložba 'Judith Scott kao poticaj - tekstilne forme'. Izložba je posvećena obilježavanju 21.3. Svjetskog dana osoba sa Dawn sindromom te 21.3. Međunarodnog dana boja. Autorice izloženih radova su studentice prve i druge godine diplomskog studija Dizajna tekstila.     
vrijeme: 18.03.2021.
mjesto: Zagreb, Galerija TTF
url: https://www.ttf.unizg.hr/
 
Autorice izloženih radova: 
studentice 1. godine diplomskog studija Dizajna tekstila: Helga Alaker, Suzana Bartolić, Dora Filipaj, Martina Hendija, Marijeta Markovina, Mihale Juraković, Paula Jureško, Vedrana Peček, Hela Perišić, Mia Popovska, Pia Magdalena Ricov, Edita Sentić, Željka Wächter
studentice 2. godine diplomskog studija Dizajna tekstila: Karla Krpan, Nikolina Krstičević, Josipa Marjančević, Ivana Mikulić, Stela Negro, Stela Ostojić, Paula Skelin, Sara Strgačić
mentorica: Koraljka Kovač Dugandžić

Judith Scott (1943. – 2005.) suvremena američka umjetnica, međunarodno poznata po svojim tekstilnim skulpturama. Rođena sa Down sindromom. Prvi dio života joj je bio traumatičan i težak no 1987 skrb za Judith preuzima sestra blizanka. Iste godine se priključuje Centru za kreativni razvoj osoba sa poteškoćama, prvih nekoliko godina boravka u kreativnom centru Judith ne pokazuje izrazito zanimanje za likovno oblikovanje , no to se mijenja njenim susretom s tekstilnom radionicom. Od tada počinje i njen umjetnički rad u tekstilu i afirmacija kroz to područje. Forme njenih radova, iako apstraktne, često podsjećaju na kukuljice leptira i razne dijelove tijela, a često su u parovima u čemu se ogleda njeno iskustvo kao blizanke. 1999. održava prvu samostalnu izložbu. U 18 godina stvaralaštva autorica je proizvela preko 200 skulptura.

Izložba JUDITH SCOTT KAO POTICAJ – TEKSTILNE FORME rezultat je istraživanja i kreativnog izražavanja unutar kolegija Kreiranje tekstila na Tekstilno tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pred studente je postavljen problemski zadatak na temu i poticaj rada tekstilne umjetnice Juditt Scott. Studenti su se kroz prezentaciju i samostalno istraživanje upoznali sa radom  navedene umjetnice te su krenuli u kreativni proces izrade skica bilo na papiru ili odmah u materijalu u formi skulpture. Radovi su nastali direktnim naslanjanjem na sadržaj poticaja ili odmicanjem od teme rada Juditt Scott. Studenti su zavisno od interesa, afiniteta, senzibiliteta, osobnosti i kreativnosti unutar područja Dizajna tekstila u mentoriranom i vođenom procesu nastanka tekstilnih skulptura dali raznolika i zanimljiva rješenja u području tekstilne umjetnosti.