" />
radionica, kolonija

Kreativne radionice u Muzeju grada Zagreba tijekom listopada za osnovnoškolce


vrijeme: 17.10.2018. - 18.10.2018.11 h
mjesto: Zagreb; Muzej grada Zagreba, Opatička 20

Tijekom cijelog listopada Pedagoško-andragoški odjel Muzeja grada Zagreba organizira radionice vezane uz povijest grada Zagreba. Radionice su besplatne i namijenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta. U srijedu, 17. listopada, od 11 sati, održat će se radionica Gradec i Kaptol - stvaranje grada (Zagreb kao primjer srednjovjekovnog grada). U četvrtak, 18. listopada, od 11 sati održat će se radionica Zlatna bula – izrada pečata.

 

Gradec i Kaptol - stvaranje grada (Zagreb kao primjer srednjovjekovnog grada)

 

Osvijestit ćemo koja su to obilježja srednjovjekovnog grada, razlike između grada i sela, kakve povlastice ima grad, koja je razlika između Gradeca i Kaptola. Naučit ćemo koja su to vizualna obilježja Gornjeg grada koja dijele Gradec i Kaptol, a čine ih prepoznatljivima i građanima Zagreba i turistima koji ga posjećuju (katedrala, Kamenita vrata, crkva Sv. Marka....).

Polaznici radionice dobit će zadatak da pomoću tuša i pera uz prvu poznatu kartu Gradeca i Kaptola, od strane bečkog kartografa Nicolla Angellinija iz 1566.g., izrade svoju kartu i nauče prostorno smjestiti Gornji grad te njegova glavna obilježja.

 

Zlatna bula – izrada pečata

 

Ugarsko-hrvatsko kraljevstvo 1241.g. napali su Tatari koji su opustošili područje kojim su prolazili u lovu na odbjeglog kralja Belu IV. Kralj je pronašao utočište na brdu Grič. Nakon što je završila opasnost od Tatara sljedeće 1242.g., Bela IV. se vraća na svoj tron. Gradovima koji su mu pomogli pri bijegu dodjeljuje status slobodnog kraljevskog grada. Tako su i građani na Griču tražili od Bele da im potvrdi kraljevske privilegije. Stavljanjem kraljevskog zlatnog pečata nastaje Gradec – grad slobodnih građana.

Polaznici radionice upoznat će se s važnošću pisanog dokumenta, način izrade srednjovjekovne pravne isprave, papirom na kojem je pisana, pismom kojim je pisana i sl. Sami će se okušati u izradi vlastitog zlatnog kraljevskog pečata.

 

Na radionice se obavezno prijavite muzejskoj pedagoginji Mariji Sabolić putem e-pošte: msabolic@mgz.hr ili na broj telefona 01/ 4851 361.

 

(R.P.B., 15.10.2018)

Tagovi: radionica, mgz