" />
festival

ZFF: Kontroverzni moćnici u filmovima popratnog programa


vrijeme: 11.11.2018. - 18.11.2018.
mjesto: Zagreb

Zagreb Film Festival, što se održava od 11. do 18. studenog, u popratnom programu 'Tajkuni: Jučer, danas, sutra' prikazuje filmove koji govore o bogatašima, tajkunima, moćnicima.

 

U izboru filmske kritičarke Diane Nenadić, prikazat će se pet filmova iz europskih kinematografija koji prate različita povijesna nasljeđa i ne govore o modernim tajkunima.

 

Kako se napominje u najavi ZFF-a, japanska riječ tajkun dobila je s novopečenim bogatašima u suvremeno doba negativnu konotaciju,  a filmovi ovogodišnjeg popratnog programa donose različite poglede na tu temu.

 

Film koji je proglašen najboljim poljskim filmom svih vremena, "Obećana zemlja" (1975.) slavnog Andrzeja Wayde bavi se svojevrsnim pratajkunima u začecima poljskog kapitalizma u 19. stoljeću. Priča o trojici prijatelja koji u valu industrijalizacije odlučuju pokrenuti modernu tvornicu tekstila, no nakon neočekivano golemog uspjeha, plaćaju veliki danak.

 

"Lokalni junak" (1983.) je duhovita i topla priča o dolasku naftne korporacije u škotski gradić. Direktor naftnog diva dolazi pregovarati o kupnji cijelog gradića kako bi korporacija mogla bušiti naftu u Sjevernom moru. Na njegovo iznenađenje, građani pristanu, no dogovor kvari starac iz kolibe na plaži. Film je bio na ljestvicama najboljih filmova 80-ih, a Bill Forsyth osvojio je nagradu BAFTA za najboljeg redatelja 1984. godine.

 

Film "Kajman" (2006.) talijanskog redatelja Nannija Morettija najavljen je kao sjajna politička satira o Silviju Berlusconiju koja je nagovijestila presudu 2013. tom medijskom mogulu i bivšem talijanskom premijeru. Producent šund filmova slučajno dobiva scenarij, vjerujući u početku kako je riječ o mlakom trileru, no nakon pomnijeg čitanja shvaća da je riječ o Berlusconiju. Smatra se i da je film utjecao na ishod parlamentarnih izbora u Italiji 2006. godine.

 

Drugi talijanski film u programu, "Ja sam ljubav" (2009.) sve popularnijeg redatelja Luce Guadagnina ("Rasprskavanje", "Skrivena ljubav"), bavi se nedostatkom ljubavi u tajkunskom miljeu. Industrijalčeva supruga, koju glumi Guadagninu omiljena Tilda Swinton, ludo se zaljubi u kuhara i s njim upusti u strastvenu vezu koja će zauvijek promijeniti obitelj.

 

Dokumentarac "Hodorkovski" (2011.) prati život tog ruskog tajkuna koji je u zatvoru proveo 10 godina zbog optužbi o neplaćanju poreza i pranju novca. Iz zatvora je izašao 2013., no i dalje tvrdi da je riječ o Putinovoj osveti zbog njegovog financiranja oporbe. Cyril Tuschi u filmu opisuje uspon Mihaila Hodorkovskog do statusa jednog od najbogatijih ljudi na svijetu te njegov sukob s Putinom. Film je 2011. godine izazvao senzaciju na festivalu u Berlinu, podsjećaju sa ZFF-a, na kojemu će njemački redatelj biti gost.

 

U konkurenciji ZFF-a islandski kandidat za Oscara

 

ZFF je najavio i da će u konkurenciji biti predstavljen film sve primjećenije islandske kinematografije, "Halla ide u rat" Benedikta Erlingssona, akcijsku komediju o pedesetogodišnjoj učiteljici zbornog pjevanja koja je danju stup društva u lokalnoj islandskoj zajednici, a noću ekoteroristkinja u tajnom ratu protiv aluminijske industrije, koja će ipak morati presložiti prioritete kad joj odobre zahtjev za posvajanjem.

 

Film je premijerno prikazan na Tjednu kritike u Cannesu, gdje je osvojio nagradu za najbolji scenarij i nazvan jednim od najizraženije feminističkih filmova na francuskom festivalu. Sudjelovao je i na festivalima u Haifi, Hamburgu i Melbourneu, a osim što je islandski kandidat za Oscara, jedan je od tri finalista za nagradu LUX, koju dodjeljuje Europski parlament.

 

Redatelj Benedikt Erlingsson, jedan od najcjenjenijih islandskih glumaca i kazališnih redatelja, glumio je u komediji "The Boss of It" All Larsa von Triera (2006.) i "Vulkanu" Runara Runarssona (2011.).

 

Njegov debitantski film "O konjima i ljudima" bio je također islandski kandidat za Oscara, a osvojio je više od 20 međunarodnih nagrada, uključujući posebno priznanje na ZFF-u 2014. godine. Erlingsson je za taj film dobio i nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Tokiju te za najboljeg redatelja debitanta na festivalu u San Sebastianu.(Hina)

 

(R.P.B., 12.10.2018)