Preskočite na glavni sadržaj

Svjetski dan lutkarstva i Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade 2021.

Svjetski dan lutkarstva i Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade 2021.
Hrvatski centar UNIMA i Hrvatski centar ASSITEJ zajednički obilježavaju Svjetski dan lutkarstva (21.3.) i Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade (20.3.). Ove godine domaćini proslave su Grad Dubrovnik, odnosno Kazalište Marina Držića i Kulturno društvo Aster.
vrijeme: 20.03.2021.
mjesto: Dubrovnik
url: http://unima.hr/

Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva je 'Zajedno stvaramo pokret'.
 
Hrvatsku poruku ove godine napisao je počasni član Hrvatskog centra UNIMA i počasni član međunarodne UNIMA-e Luko Paljetak.
 
Međunarodnu poruku napisala je Audrey Azoulay, direktorica UNESCO-a.
 
Na Svjetski dan lutkarstva sva lutkarska kazalište prije početka svake predstave pročitat će hrvatsku i međunarodnu poruku.
 
UNIMA i Svjetski dan lutkarstva
 
Na 18. svjetskom kongresu UNIMA-e u Magdeburgu 2000. godine odlučeno je da se započne obilježavati dan lutkarstva, a međunarodno vijeće UNIMA-e na svom sastanku u Atlanti odlučilo je da se Svjetskim danom lutkarstva proglasi 21. ožujka.
 
“Sada još govorimo da Svjetski dan lutkarstva pada na prvi dan proljeća, a nadamo se da će doći dan kad će se u školi učiti da proljeće počinje na Svjetski dan lutkarstva” (Zvonko Festini, predsjednik Hrvatskog centra UNIMA).
 
Svjetski dan lutkarstva prvi puta u povijesti obilježen je 2003. godine u New Delhiju.
 
Hrvatski centar UNIMA osnovan je 1992. godine.

ASSITEJ i Međunarodni dan kazalište za djecu i mlade
 
ASSITEJ (Međunarodna organizacija kazalište za djecu I djecu / Association Internationale du Théâtre de l’Enfance et la Jeunesse) je tvorac međunarodne mreže koja povezuje tisuće kazališta i samostalnih umjetnika iz gotovo 70 zemalja. Od Japana do Zimbabvea, od Australije do Francuske, od Rusije do Indije, Sjeverne i Južne Amerike i Srednjeg Istoka, ASSITEJ prepoznaje prava djece na obogaćivanje njihovih iskustava kroz umjetnosti. Izazivajući tvorce kazališta za djecu i mlade da teže najvišim kriterijima kazališnih postignuća, ASSITEJ je kulturno jedinstveni glas koji zagovara jednakost, mir, obrazovanje, kulturni i rasni sklad.

Hrvatski centar ASSITEJ djeluje od 1996. godine kao  udruga kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj. Njegovo članstvo čini 31 najistaknutije kazalište za djecu i mlade u Hrvatskoj.
 
Na Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade sva kazališta za djecu i mlade trebala pročitat će međunarodnu i hrvatsku poruku.
 
Hrvatsku poruku ove godine napisala je kazališna redateljica Lea Anastazija Fleger..
 
Međunarodne poruke napisali su predsjednica ASSITEJ International Yvette Hardie, te četvero mladih zaljubljenika u kazalište.
 
Slogan kampanje Svjetskog ASSITEJ-a je “Povedite dijete u kazalište“, a smatrajući poruku jasnom i jednostavnom pozivamo da je inventivno koristimo.
 
Više informacija o Hrvatskom centru ASSITEJ.