obavijest

Zbornik o fra Bernardinu Sokolu predstavljen u Dubrovniku


vrijeme: 11.10.2018.

Knjiga „Fra Bernardin Sokol. Zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja“  u izdanju Franjevačke provincije Svetog Jeronima - Zadar i društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“ predstavljena je u četvrtak navečer u Dubrovniku, a na 500 stranica donosi radove sa znanstvenog simpozija „Dani fra Bernardina Sokola“ održanom u Splitu i Kaštel Sućurcu u svibnju 2018. godine. 

Urednik zbornika fra Bernardin Škunca rekao je tom prilikom kako zbornik donosi informacije o fra Bernardinu Sokolu kao franjevcu, glazbeniku i mučeniku.

„Na velika smo vrata uveli Sokola u našu užu i širu javnost. San se iz dana u dan, kroz tri godine, pretvarao u suradnju pa u veliki projekt u kojem smo otkrili svu ljepotu Sokolove glazbe. Bili smo svjesni da time otkrivamo mnogo i mnoge, ali to smo učinili za opće dobro i otkrivanje istine“, istaknuo je Škunca.
Provincijski vikar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru i vikar Male Braće u Dubrovniku fra Stipe Nosić napomenuo je kako je šutnja o Sokolu i njegovoj sudbini vladala desetljećima te najavio kako će uskoro početi ekshumacija Sokolovog tijela na plaži Trstenica kod Orebića.
„Jedna lažna optužba da je izdao partizane Sokola je koštala života. Odveden je iz samostana na Badiji po noći 28. rujna 1944. godine motornim čamcem. Fratri su znali koji su to ljudi, ali nisu smjeli govoriti. Kao što nisu smjeli govoriti ni oni koji su nekoliko dana kasnije, kad je more izbacilo beživotno Sokolovo tijelo na plažu Trstenica, bili svjedoci njegova ukopa u mitraljeski rov. Nadamo se da je još uvijek tamo“, rekao je Nosić.
Potpredsjednik društva „Bijaći“ Milivoj Bratinčević istaknuo je kako je s predstavnicima Ministarstva branitelja dogovoreno da će ekshumacija Sokolovog tijela na plaži Trstenica početi 16. listopada.
„Od prvog se dana zauzimamo da se njegove kosti na dostojan način pokopaju. Njegov spomenik zauzeo je središnje mjesto na rivi u rodnom mu Kaštel Sućurcu“, izjavio je Bratinčević.

Muzikologinja Hana Breko Kustura Sokola je nazvala skladateljem ispred svog vremena i nepravedno zanemarenim genijem.
„Sva naša nastojanja su čin ispravljanja nepravde, kao postumna zahvala velikom opusa koji vrijedi opet istražiti. Zbornik je okupio najbolje hrvatske muzikologe, a o Sokolovom opusu pisalo se objektivno i lišeno bilo kakvih opterećenja“, izjavila je Breko Kustura.
Muzikolog Vito Balić istaknuo je kako je Sokol bio domoljub, posebno angažiran u obrazovanju svećenika glazbenika i podizanju kvalitete glazbenog života.
„U njegovoj se glazbi čuje čovjeka velikog umijeća, talenta i znanja, koji je tu glazbu napisao iz svog dubokog poziva i s velikim povjerenje u liturgijsku funkciju te glazbe. Stvarao je glazbu za sredinu gdje je živio, u tradiciji lokalne zajednice, ali je uspio unijeti najveću razinu modernih stremljenja tog doba“, rekao je Balić.

U popratnom programu predstavljanja nastupili su Ksenija Prohaska, Mira Marinović Batić i klapa Amfora. (Hina)
 

(D.H.F., 12.10.2018)