Preskočite na glavni sadržaj

Institut za razvoj obrazovanja - radionica o pisanju eseja

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) već dva desetljeća promiče važnost visokog obrazovanja i priprema zainteresirane na vlastiti put visoke edukacije. Novi projekt pod nazivom 'Essay Writing Skills' namijenjen je učenicima završnih razreda srednje škole koji svoju edukaciju namjeravanju nastaviti na preddiplomskim studijima u inozemstvu.
vrijeme: 16.03.2021.
url: https://iro.hr/

Radionica Essay Writing Skills trodijelni je program IRO-a, fokusiran na učenje pisanja prijavnog eseja za upis na inozemna sveučilišta. Predavanja će održati Karin Taylor, voditeljica obrazovnih projekata u Austriji i Hrvatskoj čiji je cilj pomoći studentima pretvoriti svoje želje i ideje u stvarne ciljeve. U tri susreta polaznici će imati priliku naučiti kako oblikovati i izraziti svoju osobnu motivaciju, znanje i iskustvo na samouvjeren i originalan način te se time izdvojiti kao jedinstveni kandidat pri prijavi na željeno sveučilište. Savjeti prije pripremanja eseja, uz samo pisano stvaranje vlastite priče, samo su neki od vrlo važnih koraka na putu do znanja.
 
Upečatljiv esej osobna je izjava i služi prezentaciji osobnosti, iskustva, postignuća i, što je  najvažnije, budućih ambicija. Svrha prijavnog eseja je pokazati željenom sveučilištu tko i što stoji iza iskazanog interesa za obrazovanjem te dati razlog koji ga čini vrijednim kandidatom.
 
Zašto sudjelovati na radionici?
 
Pokazivanje vrijednosti, kao što su posvećenost i motivacija, ostavljanje dobrog prvog dojma te dokaz o razumijevanju vlastite motivacije i predmeta zanimanja, ključni su dijelovi prijavnog eseja za upis na institucije visokog obrazovanja. Uz formalno oblikovanje same priče, radionica će se fokusirati i na vještinu komunikacije sadržaja, odnosno kako osobno prezentirati svoje vještine i iskustva na promotivni, ali istodobno skroman način.
 
Na uvodnom predavanju, objasnit će se koja su opća očekivanja od prijavnih eseja, koji je njihov smisao te kako ih ocjenjuju komisije za upis novih studenata. Taj će dio označiti i početak oblikovanja pojedinog eseja. Drugo će predavanje predstaviti direktne smjernice za pisanje, savjete o vokabularu, načinu i stilu pisanja te u konačnici – povezivanju navedenoga u smislenu cjelinu eseja. Između te dvije sesije pisat će se prvi esej, a zadnje je predavanje rezervirano za analizu eseja uz savjetovanje polaznika o poboljšanju završne verzije. Tijekom sva tri predavanja, polaznici će dobiti uvid u efektivno predstavljanje vlastite priče i daljnje komunikacije o svojim ambicijama i iskustvima.
 
Kako sudjelovati na radionici?
 
Radionice se održavaju na engleskom jeziku online putem aplikacije Zoom. Prva radionica planirana je za ožujak 2021. godine. Za više informacija potrebno je ispuniti obrazac na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/3ec8ykZ. Pitanja o radionici se mogu postaviti na mail iro@iro.hr, na telefon 01/4555-151 ili putem FB stranice Instituta za razvoj obrazovanja.