Preskočite na glavni sadržaj

Izložba: 'Pisanice – splet hrvatskih i ruskih tradicija'

U Etnografskom muzeju u petak, 19. ožujka 2021. godine u 13 sati, otvara se izložba “Pisanice - splet hrvatskih i ruskih tradicija“.
vrijeme: 19.03.2021.
mjesto: Zagreb, Etnografski muzej
url: http://www.emz.hr/

Izložba je ostvarena u suradnji Etnografskog muzeja s Koordinacijom udruga ruskih sunarodnjaka (KURS) i Kulturnom udrugom „Sveti Martin“ – Dubrava te će predstaviti tradicijske i suvremene načine ukrašavanja i izrade pisanica dijela Rusije te crvene Moslavine koje su izradili članovi udruga.

Članovi Udruge „Sveti Martin“ – Dubrava predstavili su pisanice izrađene u tradicijskim tehnikama ukrašavanja i umjetničke radove autorice Sanje Benko, dok izloženi radovi članova udruga objedinjenih u KURS predstavljaju suvremenu interpretaciju tradicijskih motiva i inspiraciju Fabergeovim jajima. Kroz različite tehnike, ornamente i njihove interpretacije donose vam splet hrvatskih i ruskih uskrsnih tradicija.

Izložba ostaje otvorena do 6. travnja 2021. godine te se može posjetiti u radno vrijeme Muzeja od utorka do petka od 10 do 18 sati i subotom od 10 do 14 sati.

KURS ujedinjuje rad udruga i omogućava podršku integraciji pripadnika ruske manjine u šire društvo s ciljem očuvanja vlastitog identiteta, kulture i tradicije. Rad Koordinacije potiče sunarodnjake na razne oblike suradnje i stvaralaštva kako bi stvorili most između kultura dvaju naroda te održali vezu prijateljstva zajedničkim projektima. Jedan od njih je i ova izložba u Etnografskom muzeju. Izloženi su radovi članova udruga objedinjenih u KURS te predstavljaju suvremenu interpretaciju tradicijskih motiva. Najprepoznatljiviji tradicijski ruski ornamenti su hohloma i gželj dok su neki potražili inspiraciju u Fabergeovim jajima.
 
Kulturna udruga „Sveti Martin“ – Dubrava osnovana je 2018. godine s ciljem očuvanja kulturne baštine i običaja dubravskog kraja. Djeluje na području Crvene Moslavine, na graničnom dijelu s Prigorjem što je vidljivo i na nekim pisanicama na kojima se nalaze motivi sa ženske narodne nošnje tog kraja. Izložene su pisanice nastale između 1970. i 1995. godine. Za njihovu izradu koristila su se prava jaja, a ukrašene su tehnikom oplitanja svilenim koncem, opheklavanja vunom, apliciranjem biljke zukve te tehnikom struganja obojanog jajeta.
 
Kustosica izložbe: Silvia Vrsalović
Grafičko oblikovanje:  Ivica Rađa / Ars Charta