Preskočite na glavni sadržaj

Riječko Art-kino obilježava 30 godina filma 'Thelma i Louise'

Riječko Art-kino obilježit će u sklopu svog programa Kultno kino, 18., 21. i 22. ožujka tridesetu obljetnicu filma ceste 'Thelma i Louise' Ridleya Scotta.
vrijeme: 18.03.2021.
mjesto: Rijeka
url: https://www.art-kino.org/hr/

Film se pamti kao odvažan, duhovit i zabavan testament prijateljstva i slobode, a jednako jako kao i 1991. rezonira manjinsku zastupljenost snažnih i neovisnih ženskih likova u svjetskoj filmskoj produkciji", napominje se u najavi.
 
Thelma (Geena Davis) u dosadnom je i podčinjenom braku s Darrylom (Christopher McDonald), šovinistom i provincijalcem. Njezina prijateljica Louise (Susan Sarandon), konobarica u lokalnom restoranu, podjednako je nezadovoljna, jer njezin dečko, glazbenik Jimmy (Michael Madsen), često je odsutan i ne zanima ga napredak veze.
 
Umorne od besperspektivne svakodnevice, dvije prijateljice odluče krenuti na put, ne sluteći da će se on pretvoriti u njihovu životnu pustolovinu - opasnu, ali oslobađajuću.
 
Kako se ističe, taj filmski presedan u portretiranju kompleksnih, nestereotipnih ženskih uloga – razbojnica – napravio je pravu feminističku stranputicu u produkciji visokobudžetnih holivudskih filmova. Osvojio je Oscara za najbolji scenarij (uz sveukupno šest nominacija, uključujući dvije za najbolje glumice). (Hina)