Preskočite na glavni sadržaj

Stanislav Habjan: 'Identiteti'

Samostalna izložba 'Identiteti' Stanislava Habjana održava se u Galeriji Atelijera Žitnjak, od 12. ožujka do 9. travnja 2021. godine.
vrijeme: 12.03.2021.
mjesto: Galerija AŽ / Atelijeri Žitnjak
url: https://www.facebook.com/atelijerizitnjak
Izložba premijerno predstavlja novu seriju autorskih, samoiniciranih plakata objedinjenih lajtmotivom IDENTITETA, a posrijedi su osebujni spojevi riječi i slika koji utjelovljuju raznovrsna križanja autorovih identiteta s onima stvaraoca i pojava iz različitih epoha globalne kulture, podjednako elitne i masovne. Uz plakate, izložba nudi i niz autorskih razglednica, koje će posjetitelji/ce moći ponijeti kući zajedno s katalogom, a postav k tome sadrži i nekoliko glazbeno-poetskih trenutaka.

'Starog žitnjačkog prijatelja Stanislava Habjana, ranije poznatog i kao Kropilak, resi rijetka sposobnost da istodobno umije biti introvertan i ekstrovertan, introspektivan i eskapističan, intiman i ekstatičan, pa čak i opskuran i popularan. Nemoguća varijanta, reklo bi se. Poput svih nas, i Stanislav je osoba od mnogih raznolikih identiteta, koji se istovremeno radosno sukobljuju, moglo bi se reći: podbadaju, bockaju, te skladno, ugodno prožimlju. On, međutim, oduvijek posjeduje želju i volju, pa je postupno razvio i nesvakidašnju vještinu, a onda mu je, izgleda, prešlo i u veselu naviku, da svoje identitete osebujno izražava riječju i slikom, spojevima vizualnog i verbalnog, također s dječačkom zaigranošću, s dozom nestašluka — pogotovo s time! — otkrivajući i podastirući nam točke u kojima se njegovi identiteti susreću i križaju s personama drugih ljudi, što sve skupa čini svojevrsno bratstvo i sestrinstvo duša. Stanislav u svom životu i u življenju drugih — posebno, naravno, u krugu svoje obitelji i prijatelja — zatim u raznovrsnim svjetovima umjetnosti i kulture — elitne ili popularne, svejedno je — a potom i među životima bića koja s ljudima ne moraju imati ništa zajedničko, a možda niti ne dišu u uvriježenom smislu riječi, možda su slike iz sjećanja — traži i pronalazi pravce što probadaju supernove njegovog vlastitog svemira, te vrijedi i obrnuto: on šalje signale što dopiru do crvenih divova i bijelih patuljaka i crvenih patuljaka i bijelih divova, i poput kakvog bezvremenog astronoma bilježi situaciju koja se dešava kad se svjetovi spajaju, na opće čuđenje sviju.
Na tome tragu, njegovi Identiteti, nova serija od dvadeset i osam autorskih plakata s kojima će se, skupa s još nekoliko iznenađenja, od 12. ožujka do 9. travnja 2021., po prvi put 'službeno' predstavljati u Galeriji Atelijera Žitnjak, vizualiziraju i verbaliziraju upravo takve kozmičke točke, bitne odskočne daske i njegove i naše svakodnevnice, neophodne za dobre, lijepe, i virtuozne i samozatajne skokove u one pune bazene ili mandrače poslije plivanja u kojima se osjećamo kao da smo taman dokoličarili puna tri mjeseca ili čak duže, a znamo i da nas to čeka svake sljedeće godine.' (...)  -  Bojan Krištofić