izložba

Nevenka Arbanas – Retrospektiva


vrijeme: 04.10.2018. - 18.11.2018.

Izložba Nevenke Arbanas – Retrospektiva održava se od 4. listopada do 18. studenoga 2018. godine u Galeriji Klovićevih dvora u Zagrebu. Otvorenje izložbe je u četvrtak u 19 sati.Nevenka Arbanas
Retrospektiva


Kustosica izložbe: Koraljka Jurčec Kos
Autori tekstova: Akademik Tonko Maroevič, akademik Luko Paljetak, Koraljka Jurčec Kos


Retrospektiva Nevenke Arbanas razotkriva jedinstvenu umjetničku osobnost grafičarke rođene 1950.,  koja je tijekom gotovo pedeset godina stvaranja,  znanje i vještinu dovela do vrhunskih kreacija praćenih inovativnim grafičkim tehnikama. Preplićući grafiku i slikarstvo, često u velikim formatima kakve rijetko očekujemo, rjeđe predstavljamo izložbama, oplemenila je spomenuto vrijeme neumornim pedagoškim radom. Profesorica je mlade (suvremene)  umjetnice i umjetnike iz „njene klase“ povela svojim  putem;  kontinuiranog istraživanja medija, radom i promišljanjem mogućnosti što ih medij nudi, prema plodnom eksperimentiranju.  Nju samu, put je doveo do premije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  zaslužene još u svibnju 1994., na 18. zagrebačkoj izložbi grafike, do brojnih  nagrada i priznanja,...do naše izložbe.(...)

(...)Širi izbor, od oko četiri stotine radova, vezale smo uz tematske cjeline predstavljane u brojnim hrvatskim i inozemnim galerijskim prostorima, dokumentirajući crtačko - grafičku studioznost i poetska čitanja, prvenstveno prirode i osjećaja za okoliš kao sadržajne i manje ili više ekspresivne konstante. S druge strane, apstraktni ritmovi i njihov kontinuitet koji „svjetlosnim“  potencijalom biranih skupih papira i jeftinih materijala (među kojima nekih „građevinskih“),  te gotovo svih postojećih grafičkih tehnika, vode nas u beskonačnoj petlji izložbom pridajući predloženim i izabranim radovima prostorna značenja i nudeći nova čitanja.(...) 

(...) Na kraju, knjiga je događaj! Zapisano 2015. za katalog „Umjetničke knjige: vizualne poruke“ i protumačeno riječima Dorotee Jendrić: „ Umjetničke knjige – Artist,s Book, popularne su u svijetu, a redovito su na visokoj cijeni među publikom zbog posebne estetike i korištenja finih papira, autorskih inovacija. Aktivne predstavnike umjetnička knjiga imala je u našim Gorgonašima, te u konceptualcima šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća. Danas je umjetnička knjiga ponovo „u modi“…   Radost nam je i čast da je umjetnik Mihajlo Arsovski prihvatio ponudu surađivati s nama upravo u obliku monografije umjetnici Nevenki  Arbanas .


— Koraljka Jurčec Kos, Iz teksta predgovora ZAPIS UZ RETROSPEKTIVNU IZLOŽBU NEVENKE ARBANAS

- - -
Jendrić, Dorotea. Umjetničke knjige: vizualne poruke. Katalog izložbe Umjetnička knjiga / Book Art. 21.4.2015. – 30. 4. 2015., Galerija ULUPUH, Zagreb, 2015., str. 2-3.


Opširnije:
http://gkd.hr/izlozba/nevenka-arbanas-retrospektiva/


Grafika 31, 1996., kombinirana tehnika, 400×500 mm
(Izvor: http://gkd.hr)


(D.H.F., 03.10.2018)

Tagovi: nevenka arbanas