Preskočite na glavni sadržaj

Roman mađarskog #metoo pokreta 'Magnetno brdo' od sad i na hrvatskom

Nakladnik V.B.Z. u sklopu svoje biblioteke 'Na margini' objavio je na hrvatskom roman 'Magnetno brdo' mađarske spisateljice Réke Mán-Várhegyi, proglašen knjigom mađarskog #metoo pokreta koja je autorici 2019. godine donijela Nagradu Europske unije za književnost.
vrijeme: 24.02.2021.
url: https://www.vbz.hr/

Réka Mán-Várhegyi (1979.) provela je djetinjstvo u Târgu Mureșu u Rumunjskoj. U Mađarsku se preselila nakon pada komunističkog režima 1990. i od 1992. državljanka je te zemlje. Iako je studirala estetiku i sociologiju i specijalizirala se za etničke i manjinske studije, već niz godina radi kao urednica dječjih knjiga u Budumpešti.
 
Njezinu prvu zbirku kratkih priča "Nesreća u stambenom naselju Aurora" (2014.) kritika je opisala kao iznenađujuće zreo književni prvijenac. Napisala je još i nekoliko dječjih knjiga i knjigu za mlade. Dobitnica je Nagrade Tibor Déry (2018.) i Nagrade Europske unije za književnost (2019.), za roman "Magnetno brdo" (2018.).
 
Riječ je o kompleksnom psihološkom i socijalnom romanu koji dotiče brojna pitanja, od ženskog identiteta do odgovornosti intelektualca u današnjoj Mađarskoj. Roman je proglašen "knjigom mađarskog #metoo pokreta". Prijevod na hrvatski potpisuje Lea Kovács.
 
U ljeto 1999. perspektivna sociologinja Enikő Börönd napušta supruga u New Yorku i vraća se u rodnu Budimpeštu s namjerom da napiše opsežan sociološki rad o mađarskoj etnoduši iz perspektive marginaliziranih skupina. Predajući feminističku kritiku na sveučilištu, Enikő se sudara s brojnim predrasudama u tamošnjem znanstvenom miljeu, a uskoro ulazi i u vezu s Tamásom Bogdánom, omiljenim sveučilišnim profesorom podrijetlom iz zatvorene provincijske zajednice.
 
Bogdán, pripadnik prve generacije intelektualaca u svojoj obitelji, nosi se s vlastitim psihološkim i socijalnim blokadama. Njegov odnos s Enikő, čije je klasno zaleđe potpuno drugačije, prerasta u složenu intimnu vezu koju osim profesionalnih razmimoilaženja obilježavaju sumnja, ljubomora i krivnja. Njihova se priča pretapa s pričom studentice Réke, nesigurne mlade žene podrijetlom iz Békásmegyera, proleterskog naselja zasebna identiteta, gdje postoji Magnetno brdo koje, prema legendi, svoje stanovnike drži prikovanima tako da ga nikada ne mogu napustiti.
 
Roman je objavljen u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke "Na margini" posvećene objavljivanju manje zastupljenih glasova, žanrova i iskustava u europskim književnostima.
 
"Postoje priče koje zaslužuju da ih se čuje, priče koje razbijaju stereotipe i govore o temama o kojima se dugo šutjelo. Zbog toga V.B.Z.-ov projekt 'Na margini' predstavlja knjige koje progovaraju o tim temama", poručuju iz V.B.Z.-a. (Hina)