Preskočite na glavni sadržaj

Državni arhiv u Bjelovaru dobio adekvatan prostor za rad na Trgu Eugena Kvaternika

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na svečanosti primopredaje i potpisivanja Ugovora o davanju na uporabu poslovnog prostora između Državnog arhiva u Bjelovaru i Grada Bjelovara.
vrijeme: 16.02.2021.
mjesto: Bjelovar
url: https://min-kulture.gov.hr/

Ministrica je istaknula kako je ovo prvi korak ka trajnom prostornom rješenju dugogodišnjeg pitanja bjelovarskog arhiva. Dodala je kako zajedno s Gradom Bjelovarom koji je osigurao prostor za izgradnju i izradio projektnu dokumentaciju u susjedstvu planiramo izgraditi novu zgradu u kojoj bi se trajno riješile potrebe spremišnog i radnog prostora arhiva.
 
Ministrica je rekla i kako je izrađen Nacionalni plan razvoja arhivske djelatnosti unutar kojeg je definirana mreža arhiva i mjesto Državnog arhiva u Bjelovaru.
 
Okupljenima su se uz ministricu obratili i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak te ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić.
 
Državni arhiv u Bjelovaru čuva gradivo nastalo od 1685. godine do kraja 20. stoljeća, raspoređeno u 1303 arhivska fonda i zbirke. Do sada je dijelio prostore u prizemlju zgrade na Trgu Eugena Kvaternika 6 s Konzervatorskim odjelom u Bjelovaru te Tehnološkim parkom d.o.o. Bjelovar koji je sada preselio na drugu lokaciju.
 
Novoustupljeni prostor na prvom katu i potkrovlju iste zgrade Arhiv će koristiti za čitaonicu te kao prostor pohranu i za rad s gradivom. Grad Bjelovar razumije potrebe Državnog arhiva te namjerava ostvariti projekt izgradnje dodatnog namjenskog prostora za njegove potrebe.
 
Po završetku službenog programa potpisivanja Ugovora ministrica je uz gradonačelnika Hrebaka te ravnateljicu Krivić-Lekić obišla nekadašnju sinagogu, današnji bjelovarski Dom kulture koji je u procesu obnove, a koji će po dovršetku postati suvremeno kazalište.
 
Ministrica je tom prilikom održala i sastanak s gradonačelnikom Dariom Hrebakom, njegovim zamjenikom Igorom Brajdićem te predstavnicima gradskih ustanova u kulturi s kojima je razgovarala o kulturnim manifestacijama Grada Bjelovara.
 
Ministrica se u Bjelovaru susrela i s biskupom Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. dr. Vjekoslavom Huzjakom i obišla prostorije biskupije u kojima se čuva važna dokumentacija i vrijedno arhivsko gradivo. (Hina)
 
Galerija fotografija>>>