Preskočite na glavni sadržaj

Factum unatoč pandemiji i potresu realizira osam novih naslova

Produkcijska kuća Factum, unatoč pandemiji i potresu zbog kojega je izgubila uredski prostor, najavljuje čak osam novih naslova, koje će pridružiti svom fondu s više od 75 filmova ostvarenih u proteklih dvadesetak godina.
vrijeme: 16.02.2021.
url: http://factum.com.hr/

Nenad Puhovski, ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDox-a, rekao je kako je u doba korone, pa i potresa s kojima su suočeni, posebno izazovno snimanje dokumentaraca, jer je praktično nemoguće imati potrebnu kontrolu nad zbivanjima ispred kamere.
 
"Stoga je i Factum pomalo usporio svoju produkciju, no to nikako ne znači da ju je i smanjio. Tako da ove godine radimo na čak osam projekata u raznim fazama produkcije“, izjavio je.
 
Posebnu pažnju, kao i uvijek, posvećuju autorima koji snimaju svoj prvi veći projekt – srednje ili dugometražni film, napomenuo je.
 
Ove su godine to "Dubica", "Književna Groupie", "Naći ću" te i "Underground top lista", dva filma su novi projekti provjerenih i višekratno nagrađivanih Factumovih autora Silvestra Kolbasa i Pere Kvesića dok je film Biljane Tutorov regionalna koprodukcija. Razvija se i TV serija "Đavolji advokati“.
 
Uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra realizira sedam projekata u produkciji, a u razvoju još jedan.
 
Intimne i zanimljive priče
 
Srednjometražni film "Dubica" u režiji Marine Aničić Spremo opisuje se kao intimna priča o problemima s kojima se protagonisti suočavaju u svakodnevnom životu, kao i o svojim stavovima o ljubavi, mržnji, nacionalizmu, međunacionalnom suživotu, ali i aktualnim temama kao što su granica Europske unije i dolazak migranata s istoka.
 
"Književna Groupie" u režiji debitanta Nikice Marovića prati priču o hrvatskom književniku, novinaru i kolumnistu Željku Špoljaru i njegovom sve poznatijem alter egu Pavlu Svircu koji, pak, piše pod pseudonimom iz naslova filma.“
 
U filmu "Naći ću te" mlada filmašica Justina Matov vraća se u Hrvatsku iz Belgije i započinje potragu za svojim ocem Rastkom Miloševim (Ras), poznatim gitaristom, kojeg je poznavala samo dva mjeseca i o kojem nitko nikada nije pričao. Dok ona pokušava popuniti prazninu koju je njen otac ostavio iza sebe, neriješeni obiteljski problemi izlaze na površinu, a ona saznaje da je trudna.
 
Film "Undeground top lista" u režiji Lidije Špegar govori o glazbi u vrlo specifičnom kontekstu, glazbi na sprovodima, gdje dominira žalost, koja svoj vrhunac doseže kad se rastajemo od pokojnika.  Autorica prateći različite glazbenike i ožalošćene diljem Hrvatske, prikazuje raznolikost pogrebnih praksi s naglaskom na glazbu kao dominantni element, koja poput glavnog lika koji priča svoju priču.
 
Provjereni i nagrađivani Factumovi autori
 
Književnik, redatelj i kolumnist Pero Kvesić nakon izvanrednog uspjeha sa svojim dokumentarnim prvijencem "Dum Spiro Spero“ kreće u novi dokumentarni projekt, "Kuća na Kraljevcu 35", u kojem priča filmsku priču o kući koju je sagradio general Slobodan Praljak.
 
U toj su kući živjeli i Abdulah Sidran, Goran Babić, Igor Kordej, Goran Pavelić, Davor Slamnig i Pjer Žardin, a sada i sam autor, koji prateći sudbine svojih prethodnika progovara o ondašnjem, ali i današnjem vremenu.
 
Nagrađivani hrvatski redatelj Silvestar Kolbas u filmu "Naša djeca" dijeli s gledateljima svoju najintimniju priču – o sebi, svojoj supruzi Nataši i njihovo troje djece – Jakovu, Evi i Anti.
 
U filmu će pokušati odgovoriti, među ostalim, na to kako djeca utječu na osjećaje i stavove te međusobni odnos njega i supruge, kako on utječe na djecu, kakav odnos ima s njima i daje li im svima jednako ljubavi.
 
Priprema se i glazbeni dokumentarni film srpske redateljice Biljane Tutorov, "Put do sutona",  koji ulazi u svijet Darka Rundeka, njegovu glazbu, poeziju i stil života. Na tom filmu Factum surađuje sa srpskom produkcijom Wake Up Films i slovenskom Staragarom.
 
Dokumentarna TV serija "Đavolji advokati" Factumovog ravnatelja, redatelja i producenta Nenada Puhovskog, namjerava kroz rad odvjetničkog ureda Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, prikazati društvena zbivanja i deformacije u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina.
 
Kako je najavljeno, serija će se pozabaviti nizom slučajeva koji su zbog svojih kontroverzi izazivali – i još izazivaju – značajnu pažnju javnosti jer njihovi su klijenti, između ostalih, bili Ivo Sanader, Nadan Vidošević, Zdravko Mamić, Ivica Todorić, Milan Bandić, Rahim Ademi, Dražen Slavica, Severina Vučković, Ana Magaš, Sara Sikirić. (Hina)