Preskočite na glavni sadržaj

Tvornica 2021: natječaj za produkciju i izlaganje novog rada

Galerija Miroslav Kraljević objavljuje natječaj za produkciju i izlaganje novog rada pod nazivom - Tvornica 2021. Rok za prijavu: 20.03.2021.
prijava: 20.03.2021
url: http://g-mk.hr/vijesti/tvornica-2021-natjecaj-za-produkciju-i-izlaganje-novog-rada/

Natječaj za produkciju i izlaganje novog umjetničkog rada pod nazivom Tvornica već gotovo desetljeće omogućava umjetnicima da se u stabilnim uvjetima posvete stvaranju.

Koncept Tvornice usko je povezan s generalnim nedostatkom prostornih i financijskih uvjeta za razvijanje radova koji nisu nužno profitabilni. Ove se godine natječaj nameće kao posebno relevantan s obzirom na destabilizaciju koju je na globalnoj razini donijela pandemija te koju su na lokalnoj razini potencirali potresi. Kao i prethodnih godina, natječaj je rezerviran za radove koji su u povojima, ideje i koncepte koji još uvijek nisu otjelovljeni. Prijave nisu ograničene strogo definiranom temom ali kako je ove godine centralna tema programa GMK solidarnost i politike solidarnosti, prednost će imati radovi koji obrađuju tu tematiku. Na natječaj se mogu javiti samostalni umjetnici ili kolektivi.

Pojam solidarnosti sveprisutan je u svakodnevnici pojedinaca, međutim rijetko kada se o njemu aktivno promišlja. Ovisno o pojedinim filozofskim i političkim ideologijama solidarnost se može percipirati kao opipljiva redistribucija sredstava, kao kontrapunkt socijalnoj nejednakosti i klasnom društvu ili kao racionalni izbor koji pojedincu unutar neke zajednice donosi najveći profit (materijalni ili nematerijalni). Solidarnost je inherentni dio društvene kohezije i društvenog reda, a proizlazi iz reciprociteta – svojevrsne moralne obveze koja je prisutna pri bilo kojoj razmjeni.
Ekonomska, društvena i zdravstvena kriza s kojom se suočavamo ujedno je postala katalizator za kolektivnu akciju i različite oblike prakticiranja solidarnosti. Nameće se pitanje u kojoj mjeri je ova situacija prilika za izgradnju bolje budućnosti ili pak postaje dodatni poticaj za produbljivanje već postojećih nejednakosti. U 2021. nas zanimaju projekti koji na vidjelo iznose transformaciju uvjeta života i rada uzimajući u obzir zajedničku odgovornost u suočavanju s budućnosti. Koje strategije solidarnosti možemo koristiti u sferama koje nadilaze naš najuži krug? Dobrodošle su spekulativne ili pragmatične ideje koje pružaju nove perspektive suradnje i razmjene, produkcije i distribucije, između etike i estetike.

Tvornica 2021. utjelovljuje misiju GMK: poticanje djelovanja umjetnika i produkcija radova s ciljem stvaranja živog mjesta slobodnog, otvorenog dijaloga, kulturne razmjene i proizvodnje.

Autor/ica izabran⁄a na natječaju imat će savjetodavnu pomoć kustosa GMK u promišljanju i realizaciji rada, bit će mu/joj dostupni svi galerijski resursi te će imati financijsku podršku za realizaciju rada i njegovu prezentaciju u sklopu galerijskog programa u prosincu 2021. godine.


OPĆI UVJETI NATJEČAJA

Natječaj je otvoren za umjetnike/ce i ostale zainteresirane iz Hrvatske, uz uvjet da autor/ica može priložiti maksimalno jedan projekt.

PRIJAVA MORA UKLJUČIVATI:

1. PODACI O AUTORU
– Ime/imena autora
– Adresa (jednog) od autora
– Životopis
– Portfolio
– Telefon ili mobitel (jednog) od autora
– E-mail (jednog) od autora

2. TEKSTUALNI I VIZUALNI MATERIJALI

– kratki tekstualni opis rada, autorske koncepcije ili projekta (do 2 kartice teksta) u PDF formatu
– vizualni prilog (maksimalno pet) u jpg ili pdf formatu
– okvirnu specifikaciju troškova rada ili projekta

Sve vizuale potrebno je zajedno arhivirati kao .zip format, imenovati ime_rada.zip te uploadati putem wetransfera, jumbomaila ili sendspacea i poslati na mail za prijavu.

Rok za predaju prijava na natječaj je 20.03.2021. godine.

Radovi se mogu prijaviti na mail: info@g-mk.hr s naznakom Za natječaj.

Svi prijedlozi koji do zadanoga roka neće stići na e-mail, te prijedlozi s nepotpunom dokumentacijom, neće se razmatrati.
Autor/ica će biti obaviješten/a elektroničkom poštom o ishodu natječaja najkasnije do 01.04. 2021., a rezultati će potom biti objavljeni i na web stranici galeriji, zajedno s imenima članova žirija.

Izložba je predviđena za prosinac 2021. godine.

Svoje upite vezane uz natječaj šaljite na info@g-mk.hr.

Rad GMK podržava Zaklada Kultura Nova i INA d.d.

http://g-mk.hr/