Preskočite na glavni sadržaj

Internetska publikacija: Fencing Borders projekt

Ekscena Zagreb i Wiesen55 e.V. Berlin najavljuju internetsku publikaciju https://www.fencing-borders.cc/ autora Nikoline Komjenović(HR), Tomislava Turkovića(HR), Brune Pocherona(FR/DE) i Aarona Snydera(USA/DE). Nova web stranica posvećena je ograđivanju granica i dio je međunarodnog dokumentarnog projekta koji se fokusira na problem ograda koje se postavljaju duž granica Europske unije od 2015. godine.
vrijeme: 15.02.2021.
url: https://www.fencing-borders.cc/
 
https://www.facebook.com/ekscena

https://tanzhallewiesenburg.net/

Fencing Borders projekt započeo je terenskim istraživanjima i intervjuima koji su dokumentirali i zabilježili lokalne perspektive duž ograđenih granica Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Grčke i Makedonije. Cilj mu je stvaranje arhive, izložbi, multimedijskih djela i scenskih performansa koji se bave posljedicama ogradnih konstrukcija / materijaliziranih granica u Europskoj uniji i oko nje.
 
U pandemijsko vrijeme kada je na globalnoj razini preporučeno ostati u svojim domovima moglo bi izgledati ironično koncentrirati se na fenomen koji izaziva jedno drugačije ograničenje kretanja. Ipak, smatramo važnim stvoriti i održavati prostor posvećen migrantskoj krizi i promatranju učinaka pograničnih ograda na lokalnoj razini, arhivirati i objavljivati raznolikost sjećanja, svjedočenja i njenih utjecaja. Cilj nam je ne dopustiti zaborav egzistencijalnog i socijalnog problema koji se pojačano odvija u Europi od 2015. u sjeni veće globalne hitne situacije Covid19. Mnogi su migranti još uvijek u pokretu ili zaglavljeni u pograničnim zonama na "vratima" Europske Unije, preživljavaju u sve težim uvjetima, dok pokušavaju doći do sigurnijih mjesta.
 
Granične ograde preoblikuju ruralni i urbani krajolik, mijenjaju ekosustave, sudjeluju u stvaranju nejednakih statusa za različita ljudska bića. Sukladno tome, usmjeravaju naša kretanja i utječu na naše ponašanje, parceliraju javne i prirodne prostore u nepropusne zone i na kraju uspostavljaju standardiziranu estetiku za sigurnosne i identitetske ideologije.
 
Sassen je još 1996. Napisala:
 
Danas se mediteranska sfera vuče u dva različita smjera: jedan prema više komplementarnosti i integraciji, a drugi prema razgraničenju opipljivih i nematerijalnih granica.
 
Ekonomska globalizacija denacionalizira nacionalne ekonomije; za razliku od njih, imigracija renacionalizira politiku. U zajednici država raste konsenzus ukidanja graničnih kontrola protoka kapitala, informacija i usluga prema daljnjoj globalizaciji. Ali kad su u pitanju imigranti i izbjeglice, bilo u Zapadnoj Europi, Sjevernoj Americi ili Japanu, nacionalna država polaže svoj stari sjaj potvrđujući svoje suvereno pravo na kontrolu svojih granica.

Saskia Sassen, gubite kontrolu? Suverenost u doba globalizacije. New York: Columbia University Press, 1996, str. 63.
 
Za ekscenu: Nikolina Komljenović