Preskočite na glavni sadržaj

Umjetnica i njezina priča: Ana Barbić Katičić

Izložba slika akademske slikarice Ane Barbić Katičić u sklopu ciklusa Umjetnica i njezina priča Veni, vidi... bit će otvorena u Kući jezika i kulture na splitskom Peristilu u ponedjeljak.
vrijeme: 15.02.2021.
mjesto: Split, Kuća jezika i kulture Peristil
url: http://www.prokultura.hr/
Od 17 do 19 sati ograničeni broj posjetitelja moći će razgovarati i susresti se s umjetnicom, izvijestili su iz Prokulture Split.

U ciklusu Umjetnica i njezina priča Prokultura predstavlja akademsku slikaricu Anu Barbić Katičić, koja od 2001. kontinuirano izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj te Francuskoj, Finskoj, Izraelu i Belgiji.

Barbić Katičić uz primarno slikarstvo, aktivno stvara u nizu ostalih likovnih područja, tehnika i medija - na području ilustracije, uređenja interijera i likovnoga oblikovanja volumena.

Svjetsku prepoznatljivost donijelo je i idejno rješenje nagrade The Best FIFA Football Awards koja se svake godine dodjeljuje najboljem nogometašu svijeta.

Ana Barbić Katičić u najnovijem ciklusu slika sebi svojstvenim i zanimljivim načinom iskazuje želju za isticanjem emotivnog, doživljajnog i estetskog učinka što ga umjetnička djela stvaraju kod gledatelja i posjetitelja izložbenih prostora, ističe kritičarka Rašeljka Bilić.

Bilić napominje kako staklena transparentna stjenka vanjskih zidova galerijskog prostora Kuće jezika i kulture potencira dijalog između promatrača i slučajnih prolaznika i umjetničkog djela pa ih poziva u prostor na suodnos i dijalog.

U tom suodnosu i dijalogu postoje samo pobjeda nad ljudskošću, nad svim suvremenim civilizacijskim izazovima, a prvenstveno u aktualnom kontekstu straha od kontaminacije socijalizacijom i stvarnih prijetnji koje mogu proizaći iz njih.

Vjerujući u snagu ljudske kreacije i slojevitost i raznovrsnost duha koju svaki oblik umjetničkog izričaja baštini, Anina izložba je pokušaj prevladavanja svakodnevnih novovjekovnih otegotnih okolnosti življenja i ukazivanja da trebamo i možemo vjerovati u snagu i plemenitost i oslobođenje kroz dijalog s umjetničkim djelom, naglasila je Rašeljka Bilić.

Ana Barbić Katičić rođena je 1971. u Zagrebu. Diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1995. i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2002. u klasi prof. Igora Rončevića.
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Izložba ostaje otvorena do 7. ožujka. (Hina)