izložba

Izložba Maje Marković – Gradilište forme


vrijeme: 19.09.2018.
mjesto: Zbirka Richter, Vrhovec 38

Izložba Maje Marković pod nazivom 'Gradilište forme' otvara se u srijedu, 19. rujna 2018. u 19 sati, u prostoru Zbirke Richter u Zagrebu, Vrhovec 38.

Istraživanje umjetnice Maje Marković u sklopu otvorenog studija u prostoru Zbirke Vjenceslava i Nade Kareš Richter na Vrhovcu 38 vodilo se kroz dva osnovna postupka: istraživanjem povijesti i forenzikom nekih osnovnih formi i oblika kojima se Richter koristio u svojim arhitektonskim projektima, te sintezom tih osnovnih vizualnih elemenata, slijedeći primjer Richterovih prostornih slika i milenijskih rozeta. Maja Marković u svojim prostornim instalacijama i site-specific projektima koristi prefabricirane materijale i efemernu građu, slažući ih u apstraktne prostorne kompozicije koje se izravno pozivaju na konstruktivističko naslijeđe. No, tu modernističku kristalnu jasnoću remete efemerni, privremeni elementi, zaboravljeni i zanemareni uzorci zbilje koje umjetnica izvlači iz dodanih i često zamjenjivih dijelova arhitektonske opreme poput popločenja ili prozorskih okvira. Iz privremenog, efemernog i zaboravljenog, kroz sintezu zametenih tragova i zaboravljenih priča, autorica u svojoj instalaciji, koju gradi kroz cjeloviti prostor Zbirke Richter, nastoji učiniti vidljivima upravo one izgubljene emocionalne spone i sjećanja koje vežu i privatno i javno, kao i umjetničku gestu i svakodnevno kretanje. Kustosica izložbe: Jasna Jakšić.

Maja Marković vizualna je umjetnica iz Zagreba. U svom radu naglasak stavlja na stvaranje (ne)specifičnog mjesta odigravanja neplaniranih i privremenih odnosa pomoću prostornih instalacija proširenim objektima od papira i drva, crtežima u kojima prikazuje arheološke lokacije, tlocrte interijera i tlocrte zemljišta, neizgrađene objekte i ruševine, koristeći ih kao prizore u kojima je naznačena nemogućnost daljnje interpretacije događaja. Uglavnom stvarajući u tehnici crteža koje proširuje u prostorne instalacije i scenografije, posvećena je estetici modernizma i dvojakom karakteru arhitekture i urbanizma toga doba. Za svoj rad primila je nekoliko priznanja i boravila na više rezidencijalnih programa. 

Opširnije:
http://www.msu.hr/#/hr/21684/(D.H.F., 17.09.2018)

Tagovi: Maja Marković