Preskočite na glavni sadržaj

V.B.Z. objavio tri grafička romana europskih autorica

Nakladnička kuća V.B.Z. objavila je u sklopu projekta Na margini tri nagrađivana grafička romana mladih europskih autorica koje govore o svojim iskustvima, životima svojih bližnjih, odrastanju, traumama i pobjedama.
vrijeme: 12.02.2021.
url: https://www.vbz.hr/

 "Mi žene smo uvijek dobro"
grafički je roman Ane Penyas koji, ističe nakladnik, daje glas ženama starije dobi koje su život provele kao domaćice, ušutkane i nevidljive, posvećene svojim obiteljima, a sada svoje dane provode uglavnom same.
 
Junakinje stripa, koji je V.B.Z. objavio u prijevodu Nikole Pezića, dvije su udovice u osamdesetim godinama - Maruja i Herminia, autoričine bake.
 
Penyas je za roman 2018. dobila Nacionalu španjolsku nagrade za strip, a prilikom dodjele rekla je kako je manje važno to što je ona prva žena kojoj je dodijeljena ta ugledna španjolske nagrade, a mnogo važnije što je nagradu osvojila priča o ženama, i to onima starije generacije.
 
Obrazlažući nagradu žiri je istaknuo da je riječ o grafičkom romanu koji "daje glas jednoj ušutkanoj generaciji žena te uvodi inovacije u grafičkoj umjetnosti i integrira poetiku stripa s elementima iz drugih umjetničkih medija".
 
V.B.Z. je objavio i grafički roman rumunjsko-britanske autorice Marije Stoian "Shvati to kao kompliment" u kojemu autorica svojim riječima i ilustracijama prenosi niz anonimnih priča različitih ljudi dajući glas žrtvama seksualnog nasilja iz svih dobnih i rodnih skupina.
 
Riječ je o višestruko nagrađivanom stripu, zbirci dvadeset priča koje progovaraju o seksualnom nasilju i uznemiravanju, seksualnom nasilju u bliskim odnosima i zlostavljanju djece. Priče su prikupljene putem interneta i online-intervjua, a svaka je priča oblikovana u drugačijem narativnom i ilustrativnom stilu, kako bi se naglasili jedinstven glas i iskustvo svake žrtve nasilja. Strip je objavljen u prijevodu Tatjane Jambrišak.
 
Treći strip objavljen u sklopu projekta Na margini strip je za tinejdžere "Pssst – doba tajni" norveške ilustratorice i animatorice, oskarovke, Magnhild Winsnes koja sugestivnim ilustracijama oslikava osjetljivo vrijeme prelaska iz djetinjstva u adolescentsko doba. Objavljen je u prijevodu Bekima Sejranovića.
 
"Pssst" je osvojio gotove sve važne norveške nagrade za knjige za djecu i mlade, a u njemu autorica s puno humora, ali i ozbiljnosti, prikazuje proces odrastanja, ono krhko i nesigurno vrijeme između djetinjstva i puberteta te sve burne emocije koje ga prate.
 
Biblioteka Na margini, ističu iz V.B.Z.-a trogodišnji je projekt pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske Unije koji se fokusira na objavljivanje vrhunskih djela europske književnosti i to uglavnom manje zastupljenih književnih vrsta (poezija, grafički romani, dječje knjige, kratke priče).
 
Jedan od naglasaka projekta je i prijevod hrvatskih autora na strane jezike. Djela uvrštena u projekt otvaraju teme o problemima s kojima s suočavaju manjinske i marginalizirane društvene skupine. Druga godina projekta posvećena je ženskim glasovima i iskustvima, ističe nakladnik. (Hina)