Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Maske prije maskica' otvara se u petak

Izložba "Maske prije maskica" u sklopu programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture otvara se u petak, 12. veljače u Exportdrvu u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak.
vrijeme: 12.02.2021.
mjesto: Exportdrvo u Rijeci
url: https://rijeka2020.eu/

Kako je rekla direktorica Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, izložba je gesta i hommage riječkom karnevalu, u doba kad se moralo odustati od organizacije većine karnevalskih događanja. S jedne strane se nisu mogle prirediti karnevalske povorke središtem grada, a s druge događanja vezana uz tradicijske maske, rekla je. Zbog važnosti karnevala za baštinu željeli smo ovom izložbom obilježiti karnevalsko vrijeme, navela je Kregar Šegota.

Pročelnik Odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da se u sklopu EPK maksimalno vrednuje tradicija karnevala. Riječki karneval je ozbiljna tradicija i spektakl, a poslužio je i kao uzor projektu Rijeka 2020 u participativnoj organizaciji mnogo sudionika, rekao je.

Na izložbi će se predstaviti karnevalske kostime dječjih maskiranih skupina iz riječkih osnovnih škola s niza proteklih dječjih maskiranih povorki. Uz njih, izložene su figure tradicijskih maski cijele Europe, koje su izradili supružnici Nikola i Marina Vrančić. Kako je naveo Vrančić, predstavit će 90 izložaka 67 tradicijskih karnevalskih skupina iz 22 zemlje. To su skupine od Grčke do Škotske i od Kanarskih otoka do Ukrajine, a sve figure su ručno izrađene, rekao je. (Hina)